pasiv dex - definiţie, sinonime, conjugare

pasiv

[Sinonime]
PASÍV, -Ă, pasivi, -e, adj., s.n. I. Adj. 1. Care nu reacţionează în nici un fel, care este lipsit de iniţiativă şi de interes pentru ceea ce face, vede etc.; inactiv. ♦ Vocabular pasiv = parte a vocabularului care nu e folosită în mod frecvent în vorbire. Apărare pasivă = ansamblul măsurilor luate pentru a feri un oraş, o clădire etc. de atacuri aeriene inamice. Drept electoral pasiv = dreptul de a fi ales în diverse organe legislative. 2. (Gram.; despre diateze, forme verbale, conjugări etc.) Care arată că subiectul gramatical suferă acţiunea făcută de altcineva. ♦ (Substantivat, n.) Diateza pasivă (I 2) a unui verb. 3. (Despre metale, aliaje) Care prezintă fenomenul de pasivitate (2). II. S.n. 1. (Fin.; adesea adjectival) Totalitatea mijloacelor economice ale unei întreprinderi, privite sub aspectul provenienţei lor la un moment dat şi al destinaţiei lor. ♦ Parte a bilanţului contabil în care sunt înscrise fondurile unei întreprinderi sau ale unei instituţii la un moment dat. 2. (Jur.) Parte din patrimoniul unei persoane fizice sau juridice alcătuită din datorii sau din alte obligaţii ce se pot evalua în bani. – Din fr. passif, lat. passivus, germ. passiv, Passiv.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PASÍV1 ~e n. ec. Parte a bilanţului contabil care reflectă sursele mijloacelor financiare după componenţa, destinaţia şi apartenenţa lor. /<fr. passif, lat. passivus, germ. Passiv
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PASÍV2 ~ă (~i, ~e) 1) şi adverbial (despre persoane sau despre manifestările lor) Care dă dovadă de lipsă de interes; lipsit de iniţiativă personală; inactiv. Participare ~ă. Rol ~.Apărare ~ă (sau civilă) sistem de măsuri menite să protejeze populaţia şi obiectivele economice contra mijloacelor moderne de atac şi să efectueze lucrări urgente de salvare şi restabilire. Vocabular ~ parte a vocabularului unei limbi nefolosită frecvent în vorbire. 3) şi substantival (despre verbe şi categorii verbale) Care are formă ce indică că acţiunea realizată de cineva sau de ceva o suferă subiectul. 3) (despre metale) Care are proprietatea de a rezista la acţiunea mediilor corosive. /<fr. passif, lat. passivus, germ. Passiv
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PASÍV s.n. 1. Totalitatea mijloacelor economice ale unei întreprinderi privite sub aspectul provenienţei lor la un moment dat. ♦ Parte a bilanţului în care sunt înscrise fondurile unei întreprinderi sau ale unei instituţii la un moment dat. 2. (Gram.) Diateza pasivă a unui verb. [Pl. -ve, -vuri. / < lat. passivum, fr. passif, it. passivo].
(Dicţionar de neologisme)

PASÍV, -Ă adj. 1. Care nu acţionează, care nu are nici o iniţiativă; inactiv. ♦ Vocabular pasiv = parte a vocabularului care nu este folosită în mod curent. 2. Diateză pasivă = diateză care arată că subiectul suportă o acţiune făcută de altcineva; verb pasiv = verb la diateza pasivă. 3. (Despre metale, aliaje) Care prezintă fenomenul de pasivitate. [< lat. passivus < pati – a încerca, cf. fr. passif].
(Dicţionar de neologisme)

PASÍV, -Ă I. adj. 1. lipsit de iniţiativă, inactiv, dezinteresat, apatic. 2. (despre diateze, forme verbale, conjugări etc.) care arată că subiectul suferă acţiunea făcută de altcineva. o vocabular ~ = parte a vocabularului care nu este folosită în mod curent. 3. (despre metale, aliaje) care prezintă pasivitate (2). II. s. n. 1. totalitatea mijloacelor economice ale unei întreprinderi, instituţii etc., privite sub aspectul provenienţei lor la un moment dat. ♢ parte a bilanţului în care sunt înscrise aceste mijloace. 2. ~ patrimonial = ansamblul obligaţiilor şi sarcinilor cu conţinut economic aparţinând unei persoane (fizice sau juridice) care împreună cu activul alcătuiesc patrimoniul. (< fr. passif, lat. passivus, germ. passiv, /II/ Passiv)
(Marele dicţionar de neologisme)

pasív adj. m., pl. pasívi; f. sg. pasívă, pl. pasíve
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pasív s. n., (fin.) pl. pasíve
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PASÍV adj. 1. v. inactiv. 2. v. indiferent. 3. v. nepă-sător. 4. (GRAM.) (înv.) pătimitiv, pătimitor. (Diateza ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Pasivactiv
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa pas pasi

Cuvinte se termină cu literele: iv siv asiv