paspartu dex - definiţie, sinonime, conjugare

paspartu

[Sinonime]
PASPARTÚ, paspartuuri, s.n. 1. Cheie cu care se poate deschide orice broască obişnuită; şperaclu. 2. Fig. Mijloc de pătrundere într-un anumit cerc, într-o anumită problemă etc. [Scris şi: passe-partout] – Din fr. passe-partout.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PASPARTÚ ŭri n. 1) Instrument cu care se poate descuia orice lacăt în lipsa cheii; şperaclu. 2) fig. Procedeu de pătrundere într-o anumită problemă. /<fr. passe-partout
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PASPARTÚ s.n. 1. Cheie cu care se pot deschide mai multe broaşte; şperaclu. 2. Ramă de hârtie sau de carton care se aşază între sticlă şi fotografie la înrămarea acesteia. 3. (Ferov.) Gabarit internaţional. 4. (Fig.) Mijloc general de introducere într-un anumit cerc, într-o anumită problemă etc. [Pl. -tu-uri, scris şi passe-partout. / < fr. passe-partout].
(Dicţionar de neologisme)

PASPARTÚ s. n. 1. cheie cu care se pot deschide mai multe broaşte; şperaclu. 2. (fig.) mijloc de pătrundere într-un anumit cerc, într-o anumită problemă etc. 3. chenar de hârtie sau carton care se aşază între sticlă şi fotografie la înrămarea acesteia. 4. document de transport feroviar în care se înscriu indicaţii privind destinaţia, itinerarul şi clasa. (< fr. passe-partout)
(Marele dicţionar de neologisme)

paspartú s. n., art. paspartúul; pl. paspartúuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PASPARTÚ s. şperaclu. (A deschis uşa cu un ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa pas pasp paspa paspar

Cuvinte se termină cu literele: tu rtu artu partu spartu