pastel dex - definiţie, sinonime, conjugare

pastel

[Sinonime]
PASTÉL, pasteluri, s.n., adj. invar. 1. S.n. Creion colorat, moale, pentru desen, făcut din pigmenţi pulverizaţi, amestecaţi cu talc şi cu gumă arabică. ♦ Desen executat cu acest fel de creioane. 2. S.n. Poezie cu conţinut liric, în care se zugrăveşte un tablou din natură. 3. Adj. invar. (Despre culori, desene etc.) Cu tonuri palide, delicate; pastelat. – Din fr. pastel, it. pastello.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PASTÉL ~uri n. 1) Creion moale, colorat, folosit în pictură. 2) Desen executat cu un astfel de creion, reprezentând, mai ales, o privelişte din natură. 3) Poezie lirică în care se zugrăveşte un peisaj. 4) Compoziţie muzicală compusă pe versurile unei asemenea poezii. /<fr. pastel, it. pastello
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PASTÉL s.n. 1. Creion de pictură, moale, colorat, făcut din culori pulverizate amestecate cu talc şi cu gumă arabică. ♦ Desen, pictură reprezentând un peisaj din natură, executat cu astfel de creioane, cu acuarelă sau cu ulei. 2. (Lit.) Poezie descriptivă cu fond liric, în care este înfăţişat un peisaj din natură. 3. Lucrare muzicală lirică, amintind de un pastel (2) sau compusă pe cuvintele acestuia. // adj. (Culoare) delicată, pală. [Pl. -luri, -le. / cf. fr. pastel, it. pastello < pasta – pastă].
(Dicţionar de neologisme)

PASTÉL1 I. s. n. 1. creion colorat, moale, pentru desen, din pigmenţi pulverizaţi amestecaţi cu talc şi gumă arabică. ♢ desen cu astfel de creioane. 2. poezie descriptivă cu fond liric, în care este înfăţişat un peisaj (1). 3. lucrare muzicală lirică, amintind de un pastel (2) sau compusă pe cuvintele acestuia. II. adj. inv. (despre culori, desene) în tonuri pale; delicat. (< fr. pastel, it. pastello)
(Marele dicţionar de neologisme)

PASTÉL2 s. m. plantă erbacee vivace, cultivată în trecut pentru frunzele sale din care se extrăgea un colorant albastru indigo; albăstrele. (< fr. pastel)
(Marele dicţionar de neologisme)

pastél s. n., pl. pastéluri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PASTÉL adj. invar. v. pastelat. (În culori ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa pas past paste

Cuvinte se termină cu literele: el tel stel astel