pastilă dex - definiţie, sinonime, conjugare

pastilă

[Sinonime]
PASTÍLĂ, pastile, s.f. 1. Preparat farmaceutic sau alimentar de forma unei tablete sau a unei bomboane mici, rotunde; (impr.) comprimat. 2. Piesă în formă de disc mic, folosită la unele maşini sau la unele mecanisme. 3. Loc special amenajat (de forma unei pastile (1)) în mijlocul unei pieţe, al unei intersecţii largi, pentru refugiul pietonilor, dirijarea circulaţiei etc. – Din fr. pastille, germ. Pastille.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PASTÍL//Ă ~e f. 1) Preparat farmaceutic dozat, solid, de forma unui disc mic, care se administrează pe cale bucală; tabletă; pilulă; comprimat. 2) Produs alimentar zaharos de forma unui disc mic. /<fr. pastille, germ. Pastille
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PASTÍLĂ s.f. 1. Preparat farmaceutic sau alimentar de forma unei tablete sau a unei bomboane rotunde. 2. Piesă în formă de disc mic, folosită la unele maşini sau la unele mecanisme. [< fr. pastille, cf. germ. Pastille].
(Dicţionar de neologisme)

PASTÍLĂ s. f. 1. preparat farmaceutic sau alimentar de forma unei tablete sau bomboane rotunde. 2. piesă, disc mic, la unele maşini sau mecanisme. ♢ corp în formă de disc sau de cilindru, de mici dimensiuni, prin turnare sau presare. 3. mic tub metalic, cu o compoziţie trasoare, care se înşurubează în fundul proiectilelor (perforante), pentru marcarea traiectoriei şi pentru incendierea carburanţilor inamicului. 4. (inform.) substrat semiconductor pe care este fabricat un circuit integral; microcircuit. 5. refugiu (3) în mijlocul unei pieţe, al unei intersecţii largi etc. (< fr. pastille, germ. Pastille)
(Marele dicţionar de neologisme)

a arunca o pastilă / pastila expr. a face o aluzie (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

pastílă s. f., g.-d. art. pastílei; pl. pastíle
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PASTÍLĂ s. v. pilulă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa pas past pasti pastil

Cuvinte se termină cu literele: la ila tila stila astila