patentat dex - definiţie, sinonime, conjugare
PATENTÁ, patentez, vb. I. Tranz. 1. A acorda (cuiva) o patentă (1); a breveta o invenţie. 2. (Înv.) A supune pe cineva la plata unei patente (2). 3. (Tehn.) A aplica unei sârme de oţel un tratament termic pentru a-i asigura o rezistenţă mai mare. – Din fr. patenter, germ. patentieren.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PATENTÁT, -Ă, patentaţi, -te, adj. 1. (Despre invenţii) Pentru care s-a acordat o patentă (1); brevetat. 2. Fig. (Peior.; despre însuşirile oamenilor) Notoriu, evident. ♦ (Rar) Care are o proastă reputaţie. – V. patenta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PATENT//Á1 ~éz tranz. 1) (invenţii, descoperiri etc.) A recunoaşte în mod oficial (prin acordare de patentă); a breveta. 2) (sârme de oţel) A supune unui tratament termic (în vederea obţinerii unei rezistenţe mai mari). /<fr. patenter, germ. patentieren
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A PATENT//Á2 ~éz tranz. (negustori sau liber-profesionişti) A impune la plata unei patente. /<fr. patenter, germ. patentieren
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PATENTÁ vb. I. tr. 1. A acorda (cuiva) o patentă (1); a breveta. 2. A căli un metal în plumb. ♦ A trata termic o sârmă de oţel pentru a-i da o rezistenţă mecanică mare. [< fr. patenter].
(Dicţionar de neologisme)

PATENTÁT, -Ă adj. Care a obţinut o patentă; brevetat. ♦ (Fig., peior.; despre oameni şi însuşirile lor) Notoriu, evident, patent. [Cf. fr. patenté].
(Dicţionar de neologisme)

PATENTÁ vb. tr. 1. a acorda (cuiva) o patentă (1); a breveta. 2. (tehn.) a trata termic o sârmă sau o bandă de oţel pentru a-i da o rezistenţă mecanică mare. (< fr. patenter, germ. patentieren)
(Marele dicţionar de neologisme)

PATENTÁT, -Ă adj. 1. care a obţinut o patentă; brevetat. 2. (fig.; despre oameni şi însuşirile lor) notoriu, evident, patent2. (< fr. patenté)
(Marele dicţionar de neologisme)

patentá vb., ind. prez. 1 sg. patentéz, 3 sg. şi pl. patenteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PATENTÁ vb. v. breveta.
(Dicţionar de sinonime)

PATENTÁT adj. v. brevetat, evident, învederat, notoriu, patent, vădit.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa pat pate paten patent

Cuvinte se termină cu literele: at tat ntat entat tentat