paușal dex - definiţie, sinonime, conjugare

paușal

PAUŞÁL, -Ă, pauşali, -e, s.n., adj. 1. S.n. Sistem de plată pentru o prestaţie de serviciu, pentru un consum de energie etc. prin fixarea cu aproximaţie a unei sume globale. 2. Adj. (În sintagmele) Tarif (sau preţ) pauşal = tarif sau preţ care se plăteşte uniform, stabilit în baza experienţelor sau a unei evaluări. Asigurare pauşală = asigurare pentru bunuri, persoane etc. contra plăţii unei prime de asigurare unice (medie). [Pr.: pa-u-] – Din germ. Pauschale.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PAUŞÁL ~e n. Sistem de plată pentru o prestaţie de servicii, pentru un consum (de energie, de materii prime etc.) prin stabilirea cu aproximaţie a unei sume globale. [Sil. pa-u-] /<germ. Pauschale
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PAUŞÁL s.n. Sistem de plată pentru beneficiarii prestărilor de servicii comunale la care instalaţiile nu sunt înzestrate cu aparate de măsurat cantităţile consumate, suma calculându-se cu aproximaţie pe baza capacităţilor instalate ale aparatelor sau a consumurilor posibile. [< germ. Pauschale].
(Dicţionar de neologisme)

PAUŞÁL, -Ă adj. global, forfetar. ♢ tarif (sau preţ) pauşal = sistem de plată pentru prestările de servicii comunale, pentru consumul de energie, apă etc., suma calculându-se cu aproximaţie pe baza capacităţilor instalate ale aparatelor sau a consumurilor posibile. ♢ asigurare pauşală = asigurare de bunuri, persoane sau riscuri pe baza plăţii unei prime de asigurare unice (medii). (< germ. pauschal)
(Marele dicţionar de neologisme)

pauşál adj. m. (sil. pa-u-), pl. pauşáli; f. sg. pauşálă, pl. pauşále
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pauşál s. n. (sil. pa-u-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pa pau paus pausa

Cuvinte se termină cu literele: al sal usal ausal