pecingine dex - definiţie, sinonime, conjugare

pecingine

[Sinonime]
PECÍNGINE, pecingini, s.f. 1. Nume popular dat mai multor boli de piele contagioase, caracterizate prin erupţii cu băşicuţe, care, uscându-se, lasă nişte pete scorţoase ce produc mâncărimi; p. gener. eczemă. ♢ Expr. A se întinde (sau, rar, a se răspândi, a cuprinde etc.) ca pecinginea (ori, rar, ca o pecingine) = a se propaga foarte mult, nestăvilit, pretutindeni; a se lăţi. ♦ Fig. Rău care se extinde repede şi nestăvilit. 2. Fig. Porţiune de teren (într-o semănătură) de pe care vegetaţia a dispărut din cauza unor plante parazite sau a unei boli. 3. Fig. Pată de mucegai, de murdărie, de igrasie pe un zid, pe o clădire etc. – Lat. petigo, -ginis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PECÍNGIN//E ~i f. 1) Boală contagioasă a pielii manifestată prin erupţii, care, uscându-se, provoacă mâncărime şi formează o crustă, care apoi se cojeşte, lăsând pete albicioase. ♢ A se întinde (sau a se răspândi) ca ~ea a se extinde peste tot. 2) fig. Rău care capătă o amploare din ce în ce mai mare. 3) Petic de pământ cultivat de pe care a pierit vegetaţia; loc gol într-o semănătură. 4) Pată de igrasie sau de mucegai pe un zid. /<lat. petigo, ~ginis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pecíngine (pecíngini), s.f. – Eczemă, boală de piele. Lat. pĕtῑgĭnem, formă populară a lui impĕtῑgo (Puşcariu 1294; Candrea-Dens., 1364; REW 4306; Graur, Rom., LIII, 201). – Der. pecingina, vb. (a contracta o pecingine); pecinginos, adj. (cu pecingine).
(Dicţionarul etimologic român)

pecíngine s. f., g.-d. art. pecínginii; pl. pecíngini
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BURUIANĂ-DE-PECÍNGINE s. v. rostopască.
(Dicţionar de sinonime)

PECÍNGINE s. (MED.) 1. (pop.) cur-de-găină. 2. eczemă.
(Dicţionar de sinonime)

PECINGINE REÁ s. v. pelagră.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pe pec peci pecin pecing

Cuvinte se termină cu literele: ne ine gine ngine ingine