pectoral dex - definiţie, sinonime, conjugare

pectoral

PECTORÁL, -Ă, pectorali, -e, adj., s.n. I. Adj. 1. Din regiunea pieptului, de la piept. 2. Care se foloseşte ca remediu în bolile de piept. Ceai pectoral. II. S.n. 1. Pieptar de metal, care constituia una dintre piesele armurii romane. 2. Ornament constând dintr-o bucată de stofă împodobită cu pietre scumpe, pe care îl purtau pe piept faraonii egipteni şi marele preot la evrei. – Din fr. pectoral, lat. pectoralis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PECTORÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care ţine de piept; propriu pieptului. Durere ~ă. Os ~. 2) Care este folosit în tratarea bolilor de piept. Infuzie ~ă. /<fr. pectoral, lat. pectoralis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PECTORÁL, -Ă adj. 1. Privitor la piept, al pieptului; (şi s.m.) (Muşchi) al pieptului. 2. Care se foloseşte în bolile de piept. [< fr. pectoral, lat. pectoralis].
(Dicţionar de neologisme)

PECTORÁL, -Ă I. adj. 1. referitor la piept. ♢ (s. m.) (muşchi) al pieptului. 2. în bolile de piept. II. s. n. 1. pieptar de metal, piesă a armurii romane. 2. bucată de stofă ornată cu pietre scumpe, pe care o purtau pe piept faraonii, la egipteni şi marele preot, la evrei. (< fr. pectoral, lat. pectoralis)
(Marele dicţionar de neologisme)

pectorál adj. m., (muşchi) s. m., pl. pectoráli; f. sg. pectorálă, pl. pectorále
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pectorál (pieptar, ornament) s. n., pl. pectorále
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pe pec pect pecto pector

Cuvinte se termină cu literele: al ral oral toral ctoral