peculiu dex - definiţie, sinonime, conjugare

peculiu

PECÚLIU s.n. 1. (În antichitate) Sumă de bani economisită de un sclav pentru a-şi răscumpăra libertatea: gratificaţie acordată unui sclav de către stăpânul său sau unui soldat la eliberare. 2. Sumă de bani primită de un condamnat după ispăşirea pedepsei, pentru munca prestată în timpul detenţiunii; p. gener. bani economisiţi, agoniseală. – Din lat. peculium.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PECÚLIU n. 1) (în antichitate) Sumă de bani care i se acorda unui sclav sau unui soldat roman la eliberare. 2) Remuneraţie pe care o primeşte un condamnat după ispăşirea pedepsei pentru munca în închisoare. /<lat. peculium
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PECÚLIU s.n. 1. Avere câştigată de un tânăr neemancipat, de un sclav sau de un soldat şi pe care acesta o primea la emancipare sau la eliberare. 2. Sumă mică, neînsemnată (economisită, strânsă prin muncă). ♦ Sumă de bani primită de un condamnat după ispăşirea pedepsei, pentru munca prestată în timpul detenţiunii. [Pron. -liu. / < lat. peculium, cf. fr. pécule].
(Dicţionar de neologisme)

PECÚLIU s. n. 1. sumă de bani economisită de un sclav sau de un soldat roman, pe care acesta o primea la eliberare; gratificaţie acordată unui sclav roman de către stăpânul său. 2. economie realizată în folosul unui copil minor de către tutorele său, până la emancipare. 3. sumă mică, neînsemnată, economisită prin muncă. 4. parte cuvenită unui condamnat din remuneraţia muncii în timpul executării pedepsei. ♢ remuneraţia muncii efectuate de bolnavii psihici în cadrul ergoterapiei. (< lat. peculium)
(Marele dicţionar de neologisme)

pecúliu s. n. [-liu pron. -lĩu]
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pe pec pecu pecul peculi

Cuvinte se termină cu literele: iu liu uliu culiu eculiu