pedală dex - definiţie, sinonime, conjugare
PEDÁLĂ, pedale, s.f. 1. (Adesea cu determinări care indică domeniul de aplicare) Pârghie acţionată cu piciorul şi folosită pentru antrenarea unui mecanism sau efectuarea unei comenzi. ♢ Expr. A pune pedala = a insista asupra unu lucru. 2. Presă tipografică mică, acţionată cu piciorul. 3. Sunet prelungit de bas, care este însoţit de treptele superioare de acorduri variate. – Din fr. pédale.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PEDALÁ, pedalez, vb. I. Intranz. 1. A acţiona pedalele unei biciclete, ale unei bărci sau ale oricărui mecanism prevăzut cu pedale, pentru a pune în mişcare mobilul sau mecanismul; p. ext. a merge cu bicicleta. 2. Spec. A acţiona cu piciorul pedala unui pian, pentru a mări, a reduce sau a prelungi intensitatea unui sunet. 3. Fig. A insista asupra unui lucru, a sublinia ceva. – Din fr. pédaler.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PEDÁL//Ă ~e f. Dispozitiv acţionat cu piciorul pentru punerea în funcţiune a unui mecanism. /<fr. pédale
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A PEDAL//Á ~éz intranz. 1) A acţiona pedalele unui mecanism (pentru a-l pune sau a-l menţine în funcţiune). 2) fig. A manifesta insistenţă; a stărui. /<fr. pédaler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PEDÁLĂ s.f. 1. Pârghie de manevră sau de comandă acţionată cu piciorul. 2. (Poligr.) Presă mică de imprimare acţionată cu piciorul. 3. (Muz.) Notă joasă şi gravă care durează mai multe măsuri. [< fr. pédale, cf. lat. pes, pedis – picior].
(Dicţionar de neologisme)

PEDALÁ vb. I. intr. 1. A apăsa pedala unei biciclete cu piciorul (pentru a o pune în mişcare), a acţiona pedalele. 2. (Muz.) A acţiona cu piciorul pedala unui pian. ♦ (Fig.) A insista asupra unui lucru. [< fr. pédaler].
(Dicţionar de neologisme)

PEDÁLĂ s. f. 1. pârghie de manevră sau de comandă acţionată cu piciorul. ♢ dispozitiv de imprimare la tiparul înalt acţionat cu piciorul. 2. mecanism la unele instrumente muzicale (pian, orgă, armoniu) care, acţionat cu ajutorul picioarelor, serveşte la modificarea timbrului, duratei şi înălţimii sunetelor. ♢ sunet prelung şi grav, care durează mai multe măsuri. (< fr. pédale)
(Marele dicţionar de neologisme)

PEDALÁ vb. intr. 1. a acţiona pedalele unei biciclete, bărci etc. 2. a acţiona cu piciorul pedala unui pian. 3. (fig.) a insista, a reveni mereu asupra unui lucru, a sublinia. (< fr. pédaler)
(Marele dicţionar de neologisme)

pedálă s. f., g.-d. art. pedálei; pl. pedále
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pedalá vb., ind. prez. 1 sg. pedaléz, 3 sg. şi pl. pedaleáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PEDÁLĂ s. 1. (rar) talpă. (~ la maşina de cusut.) 2. tălpig, (reg.) scândureană. (~ la războiul de ţesut.) 3. (reg.) călcător, tălpig. (~ la scăunoaia dulgherului.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pe ped peda pedal

Cuvinte se termină cu literele: la ala dala edala