penetrație dex - definiţie, sinonime, conjugare

penetrație

[Sinonime]
PENETRÁŢIE, penetraţii, s.f. 1. Pătrundere în adâncime sau până în partea opusă; întrepătrundere a două corpuri sau a două suprafeţe care se intersectează, penetranţă. 2. Pătrundere, infiltrare. extindere sau circulaţie în spaţiu. ♢ Arteră de penetraţie = arteră de circulaţie prin care se pătrunde într-o localitate. – Din fr. pénétration.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PENETRÁŢI//E ~i f. 1) Trecere prin masa unui obiect sau a unui material. ♢ Arteră de ~ arteră de circulaţie care face legătura între o localitate şi împrejurimile ei. 2) Adâncime până la care pătrunde un corp în altul. [G.-D. penetraţiei] /<fr. pénétration
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PENETRÁŢIE s.f. Pătrundere, străbatere, penetrare. ♦ Adâncimea până la care poate pătrunde un corp în alt corp. ♦ Intersecţia a două corpuri sau a două suprafeţe. [Gen. -iei, var. penetraţiune s.f. / cf. fr. pénétration, lat. penetratio].
(Dicţionar de neologisme)

PENETRÁŢIE s. f. 1. penetrare, pătrundere, străpungere. o arteră de ~ = arteră de circulaţie care face legătura dintre o localitate şi zona înconjurătoare. ♢ întrepătrundere a două corpuri sau suprafeţe; penetranţă (1). 2. adâncime la care se scufundă o piesă standard într-o probă de bitum sau de unsoare consistentă. 3. (fig.) perspicacitate. (< fr. pénétration, lat. penetratio)
(Marele dicţionar de neologisme)

penetráţie s. f. (sil. -tra-ţi-e), art. penetráţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. penetráţiei; pl. penetráţii, art. penetráţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PENETRÁŢIE s. v. penetranţă.
(Dicţionar de sinonime)

PENETRÁŢIE s. v. pătrundere, răzbatere, răzbire, străbatere, străpungere, tre-cere.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pe pen pene penet penetr

Cuvinte se termină cu literele: ie tie atie ratie tratie