pensie dex - definiţie, sinonime, conjugare

pensie

PÉNSIE, pensii, s.f. Sumă de bani lunară ce se acordă persoanelor care au ieşit din activitatea profesională pentru limită de vârstă, pentru invaliditate etc. sau care şi-au pierdut susţinătorul şi sunt incapabile de muncă. ♢ Pensie de întreţinere sau pensie alimentară = sumă de bani pe care cineva trebuie să o plătească unei persoane pe care justiţia îl obligă să o întreţină. ♢ Loc. adj. La pensie = care este pensionar. ♢ Loc. vb. A ieşi (sau a scoate pe cineva) la pensie = a (se) pensiona. ♦ (Înv.) Subsidiu. – Din rus. pensija.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PÉNSI//E ~i f. 1) Asigurare materială acordată cetăţenilor care nu pot lucra. ~ de invaliditate. 2) Sumă de bani plătită lunar unei persoane pentru limită de vârstă. ♢ ~ alimentară plată impusă prin lege unei persoane pentru întreţinerea altei persoane. (de obicei, minoră) A ieşi (sau a scoate pe cineva) la ~ a ieşi (sau a scoate pe cineva) din câmpul muncii la atingerea limitei de vârstă. [G.-D. pensiei; Sil. -si-e] /<fr. pension, lat. pensio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pénsie (pénsii), s.f. – Ajutor bănesc, rentă. Fr. pension, cf. rus. pensija (după ipoteza care nu e necesară a lui Sanzewitsch 207, rom. provine din rus.). – Der. pension (var. pensionat), s.n. (colegiu), din fr. pension, dublet al lui pensiune, s.f. (casă de oaspeţi); pensiona, vb., din fr. pensionner; pensionar, s.m., din fr. pensionnaire.
(Dicţionarul etimologic român)

PÉNSIE s.f. Sumă de bani care se acordă (lunar) persoanelor care au ieşit din producţie pentru limită de vârstă sau sunt ori au devenit inapte de a munci. ♦ Sumă de bani acordată anual de stat, de o instituţie etc. cuiva, ca recompensă pentru merite sau servicii speciale. [Gen. -iei, var. pensiune s.f. / < fr. pension].
(Dicţionar de neologisme)

PÉNSIE s. f. sumă de bani care se acordă (lunar) celor care au ieşit din producţie pentru limită de vârstă sau pentru invaliditate, precum şi urmaşilor acestora, în cazurile prevăzute de lege. ♦ ~ alimentară (sau de întreţinere) = sumă de bani, lunară, pe care o persoană trebuie să o plătească altei persoane în cuantumul şi pe durata de timp stabilită de o instanţă judecătorească. (< rus. pensiia)
(Marele dicţionar de neologisme)

pénsie (indemnizaţie) s. f. (sil. -si-e), art. pénsia (sil. -si-a), g.-d. art. pénsiei; pl. pénsii, art. pénsiile (sil. -si-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pe pen pens pensi

Cuvinte se termină cu literele: ie sie nsie ensie