pensiune dex - definiţie, sinonime, conjugare

pensiune

PENSIÚNE, pensiuni, s.f. 1. Întreţinere constând din locuinţă şi masă (sau numai din masă) pe care cineva o primeşte cu regularitate în schimbul unei sume de bani dinainte stabilite; spec. găzduirea elevilor într-un pension. ♦ P. ext. (Concr.) Sumă de bani care se plăteşte cuiva care acordă găzduire completă sau numai masă; spec. sumă de bani oare se plătea într-un pension pentru întreţinerea unui elev. 2. (Concr.) Casă, restaurant în care se oferă cuiva, în schimbul unei sume de bani, găzduire completă sau numai masă. [Pr.: -si-u-] – Din fr. pension.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PENSIÚN//E ~i f. 1) Asigurare cu adăpost şi hrană (sau numai cu hrană) în schimbul unei plăţi. 2) Local unde se acordă o astfel de asigurare. 3) Plată pentru o asemenea asigurare. [Sil. -si-u-] /<fr. pension
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PENSIÚNE s.f. 1. Întreţinere (locuinţă şi masă) primită de cineva într-o casă particulară în schimbul unei sume de bani; (concr.) casă-restaurant în care se dă o asemenea întreţinere. 2. V. pensie. [Pron. -si-u-. / < fr. pension].
(Dicţionar de neologisme)

PENSIÚNE s. f. întreţinere (locuinţă şi masă) primită de cineva (într-o casă particulară) în schimbul unei sume de bani. (< fr. pension)
(Marele dicţionar de neologisme)

pensiúne (întreţinere, restaurant) s. f. (sil. -si-u-), g.-d. art. pensiúnii; pl. pensiúni
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pe pen pens pensi pensiu

Cuvinte se termină cu literele: ne une iune siune nsiune