pensula dex - definiţie, sinonime, conjugare
PÉNSULĂ, pensule, s.f. Instrument alcătuit dintr-un smoc de fire de păr sau de material plastic prinse într-o coadă de lemn sau de metal, care serveşte mai ales la întinderea vopselelor şi a lacurilor pe o suprafaţă. – Din germ. Pinsel.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PENSULÁ, pensulez, vb. I. Tranz. 1. A întinde cu pensula pe o suprafaţă un strat de vopsea, de lac; a colora cu pensula. 2. A badijona cu un dezinfectant. – Din pensulă.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PÉNSUL//Ă ~e f. Instrument de vopsit sau de colorat, constând dintr-un smoc de păr sau din fire sintetice, prins într-o coadă (de lemn, de metal etc.). /<germ. Pinsel
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A PENSUL//Á ~éz tranz. 1) (suprafeţe) A vopsi cu pensula. 2) (părţi afectate ale organismelor) A badijona cu un dezinfectant, folosind o pensulă specială. /Din pensulă
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pénsulă (pénsule), s.f. – Pămătuf, penel. Germ. Pinsel.
(Dicţionarul etimologic român)

PÉNSULĂ s.f. Unealtă formată dintr-un smoc de fire de păr legate de un mâner, cu care se pictează, se întinde un clei etc. 2. (Fig.; liv.) Pensulaţie (1) [în DN]. [< germ. Pinsel].
(Dicţionar de neologisme)

PENSULÁ vb. I. tr. 1. A întinde cu pensula pe o suprafaţă, un strat de vopsea, lac etc.; a vopsi, a colora cu pensula. 2. (Med.) A badijona cu un dezinfectant. [< pensulă].
(Dicţionar de neologisme)

PÉNSULĂ s. f. unealtă dintr-un smoc de fire de păr legate de un mâner, cu care se pictează, se întinde un clei etc. (< germ. Pinsel)
(Marele dicţionar de neologisme)

PENSULÁ vb. tr. 1. a întinde cu pensula pe o suprafaţă un strat de vopsea, lac etc.; a colora cu pensula. 2. (med.) a badijona. (< pensulă)
(Marele dicţionar de neologisme)

pénsulă s. f., g.-d. art. pénsulei; pl. pénsule
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pensulá vb., ind. prez. 1 sg. pensuléz, 3 sg. şi pl. pensuleáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PÉNSULĂ s. (reg.) meciuc, mescleuaş, pămătuf, penţăluş, perie, perioară, periucă. (O ~ de vopsit.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pe pen pens pensu pensul

Cuvinte se termină cu literele: la ula sula nsula ensula