percuție dex - definiţie, sinonime, conjugare

percuție

PERCÚŢIE, percuţii, s.f. 1. Metodă de a diagnostica o afecţiune după sunetul rezultat din lovirea uşoară şi repetată a unei regiuni a corpului. ♦ Masaj care constă din aplicarea unor lovituri rapide asupra unei regiuni a corpului. 2. Procedeu de producere a sunetelor prin lovirea cu un ciocănel a unei membrane, a unei lame, a unei placi metalice de la un instrument muzical. ♢ Instrument de percuţie = instrument muzical care produce sunete prin percuţie (2). 3. Izbire cu percutorul a capsei, a focosului unui proiectil, pentru a provoca aprinderea încărcăturii. [Var.: percuţiúne s.f.] – După fr. percussion.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PERCÚŢI//E ~i f. 1) Metodă de detectare şi diagnosticare a unei afecţiuni pe baza sunetului rezultat prin lovirea uşoară şi repetată a unei părţi a corpului. 2) Procedeu de producere a sunetelor, prin lovirea unei membrane, a unei lame sau a unei plăci metalice cu un ciocănel. ♢ Instrument de ~ instrument muzical la care sunetul se produce prin lovirea unei piese întinse (timpane, diferite tipuri de tobe) sau prin lovirea instrumentului însuşi (talere, clopote, xilofon etc.). [G.-D. percuţiei; Sil. -ţi-e] /Din fr. percussion
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PERCÚŢIE s.f. 1. Metodă de diagnosticare a unor boli după sunetul rezultat prin lovirea înceată şi repetată a regiunii examinate. 2. Lovire, ciocnire, izbire. ♦ Instrument de percuţie = instrument la care se cântă prin lovirea unei membrane, a unei lame, a unei coarde etc. 3. Lovire, izbire a capsei unui cartuş, a unui focos. [Gen. -iei, var. percuţiune s.f. / < fr. percusion, lat. percutere – a lovi].
(Dicţionar de neologisme)

PERCÚŢIE s. f. 1. metodă de explorare clinică care permite diagnosticarea după sunetul rezultat prin lovirea înceată şi repetată a regiunii examinate. 2. lovire, ciocnire, izbire. o instrument de ~ = instrument muzical care emite sunete prin lovirea unei membrane, lame etc. ♢ grupă din orchestră din astfel de instrumente. 3. lovire de către percutor a capsei unui cartuş, a unui focos. (după fr. percussion, lat. percussio)
(Marele dicţionar de neologisme)

percúţie (muz., med., mil.) s. f. (sil. -ţi-e), art. percúţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. percúţiei; pl. percúţii, art. percúţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pe per perc percu percut

Cuvinte se termină cu literele: ie tie utie cutie rcutie