perfora dex - definiţie, sinonime, conjugare
PERFORÁ, perforez, vb. I. 1. Tranz. A face o gaură care străpunge un material. ♦ Spec. A străpunge cu o maşină specială bilete, tichete etc. pentru a marca. 2. Tranz. şi refl. (Med.) A (se) sparge, a (se) găuri, a produce sau a apărea un orificiu ca urmare a unui proces patologic. – Din fr. perforer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PERFOR//Á ~éz tranz. 1) A supune unei operaţii de găurire; a străpunge, făcând găuri. ~ foile unui registru. 2) A face să se perforeze. /<fr. perforer, lat. perforare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE PERFOR//Á pers. 3 se ~eáză intranz. 1) A se deteriora prin apariţia de găuri; a se găuri. 2) (despre organe sau ţesuturi) A căpăta o gaură (din cauza unei boli). /<fr. perforer, lat. perforare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PERFORÁ vb. I. tr. A găuri, a străpunge (cu o unealtă); a face o gaură. ♦ (Fig.) A pătrunde. ♦ refl. (Despre organe sau ţesuturi) A se găuri, a căpăta un orificiu în urma unui traumatism etc. [Cf. fr. perforer, lat. perforare].
(Dicţionar de neologisme)

PERFORÁ vb. I. tr. a găuri, a străpunge. ♢ (fig.) a pătrunde. II. refl. (med.; despre organe, ţesuturi) a căpăta un orificiu în urma unui proces patologic. (< fr. perforer)
(Marele dicţionar de neologisme)

perforá vb., ind. prez. 1 sg. perforéz, 3 sg. şi pl. perforeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PERFORÁ vb. 1. v. găuri. 2. v. sparge.
(Dicţionar de sinonime)

PERFORÁ vb. v. composta.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pe per perf perfo perfor

Cuvinte se termină cu literele: ra ora fora rfora erfora