pergament dex - definiţie, sinonime, conjugare

pergament

[Sinonime]
PERGAMÉNT, pergamente, s.n. 1. Piele (de oaie, de viţel etc.) prelucrată special pentru a se putea scrie pe ea, folosită în trecut în loc de hârtie. 2. Document, text scris pe pergament (1). 3. Hârtie translucidă care nu lasă să pătrundă grăsimile sau umezeala, folosită mai ales la ambalarea alimentelor; hârtie pergaminată. – Din lat. pergamentum.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PERGAMÉNT ~e n. 1) Piele de animal prelucrată special, pe care se scria în trecut. 2) Text scris pe astfel de piele. 3) Hârtie puţin transparentă prin care nu răzbate grăsimea sau umezeala, întrebuinţată, mai ales, ca ambalaj pentru produse alimentare. /<lat. pergamentum, germ. Pergament
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pergamént (pergaménte), s.n. – Piele de scris; document scris pe piele. Germ. Pergament.
(Dicţionarul etimologic român)

PERGAMÉNT s.n. 1. Piele preparată special pentru a se putea scrie pe ea. 2. Document vechi scris pe o piele de acest fel. 3. Hârtie translucidă rezistentă şi impermeabilă, folosită mai ales la împachetare. [Pl. -te, -turi. / < germ. Pergament, cf. lat. pergamenta < Pergam – vechi oraş în Asia Mică].
(Dicţionar de neologisme)

PERGAMÉNT s. n. 1. piele preparată special pentru a se putea scrie pe ea. 2. document vechi scris pe o piele de acest fel. 3. hârtie translucidă rezistentă şi impermeabilă, folosită la ambalarea alimentelor; pergamin. (< lat. pergamentum, germ. Pergament)
(Marele dicţionar de neologisme)

pergamént s. n., pl. pergaménte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PERGAMÉNT s. 1. (înv.) membrană, (franţuzism înv.) parşemin. (Documente scrise pe ~.) 2. hârtie pergaminată. (~ pentru mezeluri.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pe per perg perga pergam

Cuvinte se termină cu literele: nt ent ment ament gament