perinda dex - definiţie, sinonime, conjugare
PERINDÁ, perínd, vb. I. 1. Refl. A trece sau a veni unul după altul, a se succeda (în timp, în spaţiu); a circula (unul după altul). 2. Tranz. (Reg.) A trece de la unul la altul, a lua pe rând. ♦ A cutreiera. – Pe + rând.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SE PERINDÁ pers. 3 se períndă intranz. A trece unul după altul (prin faţa ochilor). /pe + rând
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

perindá (-déz, perindát), vb. – 1. (Trans.) A parcurge, a străbate, a veni unul după altul. – 2. (Refl.) A se succeda, a alterna, a se înlănţui. – Var. perînda, (Trans.) părînda. Origine îndoielnică. Se consideră ca der. al lui pe rînd „în serie unul după altul” (Tiktin; Candrea; Scriban), dar această der. nu pare spontană în rom. (unde mai există de la rînd şi der. verbal rîndui). Totuşi ar putea fi un calc lingvistic al cărui model nu a fost semnalat. E cuvînt modern (sec. XIX). Der. din mag. perrend „ordinea unui proces” (Bogrea, Dacor., IV, 840) nu pare mai simplă.
(Dicţionarul etimologic român)

perindá vb., ind. prez. 1 sg. perínd/perindéz, 3 sg. şi pl. períndă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PERINDÁ vb. 1. a defila, a se prefira, a se succeda, (fig.) a se derula. (Copacii i se ~ prin faţa ochilor.) 2. a se succeda, a se vântura. (Multă lume se ~ pe acolo.) 3. a se scurge, a se succeda, a urma, (înv. şi pop.) a se petrece. (Maşinile se ~ una după alta.) 4. v. succeda.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pe per peri perin perind

Cuvinte se termină cu literele: da nda inda rinda erinda