periodice dex - definiţie, sinonime, conjugare

periodice

[Sinonime]
PERIÓDIC, -Ă, periodici, -ce, adj. 1. Care revine, care se repetă (regulat) după anumite intervale de timp (egale); care constă în parcurgerea repetată a aceleiaşi succesiuni de stări (în intervale de timp egale). ♢ Publicaţie periodică (şi substantivat, n.) = publicaţie care apare la intervale regulate, la date fixe. Sistem periodic (al elementelor) = (sistem de) clasificare a elementelor chimice după proprietăţile lor fundamentale. Tabloul (sau tabelul) periodic al elementelor = tabel în care figurează elementele chimice dispuse potrivit sistemului periodic. (Mat.) Funcţie periodică = funcţie care admite o perioadă (4) Fracţie periodică = fracţie zecimală în care, după virgulă, aceleaşi cifre se repetă la infinit în aceeaşi ordine. (Fiz.) Mişcare periodică = mişcare a unei particule care, după un anumit interval de timp, revine la aceeaşi stare de mişcare. ♦ (Despre boli şi manifestările lor) Care revine la intervale regulate. 2. Care se referă la perioadă, privitor la perioadă. [Pr.: -ri-o-] – Din lat. periodicus, ngr. periodikós, fr. périodique.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PERIÓDI//C ~că (~ci, ~ce) şi adverbial 1) Care ţine de o perioadă; propriu unei perioade. 2) Care se reproduce regulat la anumite intervale de timp; ciclic. ♢ Publicaţie ~că publicaţie care apare la intervale egale de timp. Sistem ~ sistem de clasificare a elementelor chimice după proprietăţile lor fundamentale. Tabel ~ tabel în care figurează elementele chimice în conformitate cu sistemul periodic. [Sil. ri-o-] /<lat. periodicus, ngr. periodikós, fr. périodique
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PERIÓDIC, -Ă adj. Care revine, care se repetă cu regularitate la anumite perioade. ♦ Publicaţie periodică (şi s.n.) = publicaţie care apare regulat la anumite date. [Cf. fr. périodique, lat. periodicus].
(Dicţionar de neologisme)

PERIÓDIC, -Ă adj. I. care revine, se repetă cu regularitate la anumite perioade o (mat.) funcţie ~ă = funcţie care admite o perioadă (5). II. adj., s. n. (publicaţie) care apare la intervale de timp fixe. (< fr. périodique, lat. periodicus, gr. periodikos)
(Marele dicţionar de neologisme)

periódic adj. m. (sil. -ri-o-), pl. periódici; f. sg. periódică, pl. periódice
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PERIÓDIC adj., s. 1. adj. v. ciclic. 2. adj. regulat, sistematic. (Controale ~.) 3. s. v. publicaţie.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Periodic ≠ aperiodic, neperiodic
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: pe per peri perio period

Cuvinte se termină cu literele: ce ice dice odice iodice