perlat dex - definiţie, sinonime, conjugare
PERLÁ, perlez, vb. I. Tranz. 1. A împodobi cu perle. 2. (Poligr.) A acoperi suprafaţa unei tipărituri cu particule globulare de cerneală. – Din fr. perler.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PERLÁT, -Ă, perlaţi, -te, adj. 1. Care este împodobit cu perle (1); care are aspectul sau strălucirea perlelor, ca de perle. 2. (Muz.; despre o bucată, despre un pasaj) Care este executat prin detaşarea clară a fiecărei note. 3. (În sintagma) Grevă perlată = grevă în care muncitorii dintr-o întreprindere opresc sau încetinesc lucrul la o fază, la un stadiu de producţie. – Din fr. perlé.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PERL//Á ~éz tranz. 1) A împodobi cu perle. /<fr. perler
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PERLÁ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) Care este împodobit cu perle. 2) Care are aspect de perlă; asemănător cu perlele. 3): Grevă ~tă grevă în care muncitorii opresc lucrul în întreprindere numai la o fază de producţie. /<fr. perlé
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PERLÁ vb. I. tr. 1. A împodobi cu perle. 2. A supune operaţiei de perlaj sau perlare. [< fr. perler].
(Dicţionar de neologisme)

PERLÁT, -Ă adj. 1. Împodobit cu perle; ca perlele. 2. (Fig.) Perfect. ♦ Executat cu o claritate perfectă. 3. Grevă perlată = grevă în care muncitorii dintr-o întreprindere întrerup lucrul pe secţii. 4. Tipar perlat = tipăritură cu aspect neuniform, datorită fenomenului de perlare a cernelii de tipar. [< fr. perlé].
(Dicţionar de neologisme)

PERLÁ vb. tr. 1. a împodobi cu perle. 2. (poligr.) a acoperi suprafaţa unei tipărituri cu mici particule de cerneală. 3. a se scurge în formă de picături. (< fr. perler)
(Marele dicţionar de neologisme)

PERLÁT, -Ă adj. 1. împodobit cu perle; cu aspect de perle. 2. (fig.) perfect. ♢ (muz.) executat cu o claritate perfectă. 3. grevă ~ă = grevă în care muncitorii dintr-o întreprindere întrerup sau încetinesc lucrul la o fază de producţie. 4. tipar ~ = tipăritură cu aspect neuniform, datorită fenomenului de perlare a cernelii de tipar; expectoraţie ~ă = expectoraţie eliminată la sfârşitul unei crize de astm. (< fr. perlé)
(Marele dicţionar de neologisme)

perlá vb., ind. prez. 1 sg. perléz, 3 sg. şi pl. perleáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

perlát adj. m., pl. perláţi; f. sg. perlátă, pl. perláte
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pe per perl perla

Cuvinte se termină cu literele: at lat rlat erlat