persecutat dex - definiţie, sinonime, conjugare
PERSECUTÁ, persecút, vb. I. Tranz. A urmări pe cineva cu perseverenţă în toate acţiunile sale cu scopul de a-i pricinui un rău; a prigoni, a asupri, a urgisi, a oropsi; (cu sens atenuat) a provoca necazuri, neajunsuri; a nedreptăţi. ♦ A urmări cu perseverenţă, a nu slăbi, a obseda. Ideea mă persecută. – Din fr. persécuter.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PERSECUTÁT, -Ă, persecutaţi, -te, adj. (Despre oameni) Urmărit sistematic (şi cu perseverenţă) de cineva care vrea să-i provoace un neajuns, un rău; prigonit, asuprit, oropsit, – V. persecuta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PERSECUTÁ persecút tranz. 1) (persoane) A urmări insistent, pricinuind neplăceri; a prigoni. 2) fig. (despre idei, sentimente, amintiri) A urmări în permanenţă; a nu slăbi nici pentru un moment; a prigoni; a roade; a măcina. /<fr. persécuter
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PERSECUTÁ vb. I. tr. A urmări pe cineva pentru a-i pricinui un rău pe nedrept; a prigoni. [P.i. persecút. / < fr. persécuter].
(Dicţionar de neologisme)

PERSECUTÁ vb. tr. a urmări perseverent pe cineva pentru a-i pricinui un rău pe nedrept; a prigoni. (< fr. persécuter)
(Marele dicţionar de neologisme)

persecutá vb., ind. prez. 1 sg. persecút, 3 sg. şi pl. persecútă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PERSECUTÁ vb. 1. a năpăstui, a nedreptăţi, a oropsi, a prigoni, a urgisi, (înv. şi reg.) a strâmbătăţi, (înv.) a obidi, (grecism înv.) a catatrexi. (De ce îl ~ fără motiv?) 2. v. oprima. 3. v. obseda.
(Dicţionar de sinonime)

PERSECUTÁT adj., s. 1. adj. năpăstuit, nedrep-tăţit, oropsit, urgisit, (pop.) obidit. (Om ~ pe nedrept.) 2. adj., s. v. oprimat. 3. adj. v. obsedat.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pe per pers perse persec

Cuvinte se termină cu literele: at tat utat cutat ecutat