personificat dex - definiţie, sinonime, conjugare
PERSONIFICÁ, personífic, vb. I. Tranz. 1. A atribui lucrurilor, animalelor sau fenomenelor din natură însuşiri omeneşti şi a le reprezenta ca atare; a personaliza; p. ext. a simboliza. 2. A găsi expresia concretă în cineva sau în ceva; a exemplifica printr-o persoană (1) sau printr-un personaj (2) care posedă în cel mai înalt grad o calitate, un anumit caracter, un defect; a întruchipa, a întrupa, a incarna. – După fr. personnifier. Cf. it. p e r s o n i f i c a r e.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PERSONIFICÁT, -Ă, personificaţi, -te, adj. 1. (Despre lucruri, animale sau fenomene din natură) Care este reprezentat sub înfăţişarea sau cu însuşirile unei persoane (1). 2. Care exemplifică (prin persoana sa) o calitate, un anumit caracter, un defect pe care îl posedă în cel mai înalt grad. – V. personifica.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PERSONIFICÁ personífic tranz. 1) (animale, plante, fenomene, lucruri) A înzestra cu însuşiri omeneşti; a umaniza. 2) (caractere, calităţi, defecte etc.) A prezenta dând expresie materială; a exemplifica printr-o persoană sau printr-un personaj; a întruchipa; a întrupa; a incarna. El personifică onestitatea. /<fr. personnifier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PERSONIFICÁ vb. I. tr. 1. A atribui unui lucru, unui animal etc. însuşiri omeneşti. 2. A realiza, a contura perfect un personaj, o idee etc.; a întruchipa. [P.i. personífic. / cf. it. personificare, fr. personnifier].
(Dicţionar de neologisme)

PERSONIFICÁ vb. tr. 1. a atribui unui lucru, unui animal, fenomen etc. însuşiri omeneşti; a personaliza. 2. a realiza, a contura perfect un personaj, o idee etc.; a întruchipa, a încarna. (< fr. personnifier, it. personificare)
(Marele dicţionar de neologisme)

personificá vb., ind. prez. 1 sg. personífic, 3 sg. şi pl. personífică
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PERSONIFICÁ vb. 1. (rar) a personaliza, (înv.) a personisi. (Poetul ~ obiectele.) 2. a incarna, a întruchipa, a întrupa, a reprezenta, a simboliza, (înv.) a închipa. (El ~ forţa brutală.)
(Dicţionar de sinonime)

PERSONIFICÁT adj. incarnat, întruchipat, întrupat. (O lichea ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pe per pers perso person

Cuvinte se termină cu literele: at cat icat ficat ificat