perspectivă dex - definiţie, sinonime, conjugare
PERSPECTÍVĂ, perspective, s.f. 1. Reprezentare tridimensională prin desen a unui corp din spaţiu pe o suprafaţă plană. ♢ În perspectivă = respectând regulile de reprezentare a obiectelor în spaţiu, ţinând seama de depărtarea relativă a obiectelor. ♦ Disciplină care se ocupă cu studiul metodelor folosite pentru realizarea perspectivei (1). ♦ Fig. Fel particular de a vedea lucrurile, aspect sub care se prezintă lucrurile; punct de vedere. 2. Privire generală, aspect general asupra unui peisaj, a unei scene sau a unui obiect văzute din depărtare; privelişte. 3. Fig. Ceea ce se întrevede ca posibil, realizabil în viitor; posibilitate de dezvoltare, de realizare în viitor a ceva sau a cuiva. ♢ Loc. adj., adv. În perspectivă = (care este) pe cale sau cu şanse de a se împlini în viitor. – Din fr. perspective.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PERSPECTÍV//Ă ~e f. 1) Aspect agreabil al unui colţ de natură văzut de la o anumită distanţă. 2) Aspect al unui obiect văzut din depărtare. ~a porţilor oraşului. 3) Modalitate de interpretare; punct de vedere. Fenomen social cercetat în ~ istorică. 4) mat. Reprezentare tridimensională a unui obiect, reprodusă la scară diferită pe o suprafaţă plană, păstrând proporţia dintre dimensiunile obiectului. 5) fig. Posibilitate de dezvoltare sau de realizare în viitorul apropiat. ♢ În (sau cu) ~ în (sau cu) viitor. [G.-D. perspectivei] /<fr. perspective
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PERSPECTÍVĂ s.f. 1. Imagine obţinută prin proiectarea unui obiect pe o suprafaţă plană, folosind raze proiectate divergente sau paralele. ♦ Disciplină care studiază metodele folosite pentru construirea acestor imagini. 2. Aspect pe care îl are un peisaj, un obiect etc. văzut din depărtare; privelişte cu un asemenea aspect. ♦ Bulevard mare în linie dreaptă. 3. Posibilitatea realizării sau a desfăşurării în viitor a unei acţiuni, a unui plan etc. ♦ (De obicei la pl.) Ceea ce poate ajunge cineva în viitor; posibilităţi de viitor. [< fr. perspective, cf. lat. perspectiva < per – prin, spectio – privire].
(Dicţionar de neologisme)

PERSPECTÍV, -Ă adj. (Despre desene, proiecţii etc.) Care reprezintă un obiect, un peisaj etc. în perspectivă; perspectivic. [< fr. perspectif, lat. perspectivus].
(Dicţionar de neologisme)

PERSPECTÍV, -Ă I. adj. (despre desene, proiecţii etc.) care reprezintă un obiect, un peisaj etc. în perspectivă; perspectivic. II. s. f. 1. imagine prin proiectarea unui obiect pe o suprafaţă plană, folosind raze proiectate divergente sau paralele. ♢ disciplină care studiază metodele pentru construirea acestor imagini. 2. aspect pe care îl are un peisaj, un obiect văzut din depărtare; privelişte. ♢ bulevard mare în linie dreaptă. 3. posibilitatea realizării sau a desfăşurării în viitor a unei acţiuni, a unui plan etc. ♢ (pl.) ceea ce poate ajunge cineva în viitor; posibilităţi de viitor. o în ~ă = pe cale de a se înfăptui în viitor. (< fr. perspectif, lat. perspectivus, /II/ fr. perspective)
(Marele dicţionar de neologisme)

perspectívă s. f., g.-d. art. perspectívei; pl. perspectíve
(Dicţionar ortografic al limbii române)

perspectív adj. m., pl. perspectívi; f. sg. perspectívă, pl. perspectíve
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PERSPECTÍVĂ s. 1. privelişte, vedere, (înv. şi reg.) priveală, (înv.) prospect. (Avem o ~ minunată spre mare.) 2. viziune. (Are o ~ clară asupra dezvoltării economice.) 3. viitor. (Plan de ~.) 4. (înv.) prospect, (fig.) orizont. (Ce ~ are acest tânăr?)
(Dicţionar de sinonime)

PERSPECTÍVĂ s. v. binoclu, ochean.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pe per pers persp perspe

Cuvinte se termină cu literele: va iva tiva ctiva ectiva