petrificat dex - definiţie, sinonime, conjugare
PETRIFICÁ, petrífic, vb. I. Refl. şi tranz. 1. A căpăta sau a face să capete aspect de piatră, de mineral, a deveni sau a face să devină piatră, mineral; a (se) acoperi cu o crustă de piatră, de mineral; spec. a deveni sau a face să devină fosilă. ♦ Fig. A rămâne sau a face să rămână (mereu) neschimbat; a încremeni sau a face să încremenească. 2. (În basme) A (se) preface în stană de piatră; a (se) împietri. [Prez. ind. acc. şi: petrifíc. – Var.: pietrificá vb. I] – După fr. pétrifier, germ. petrifizieren.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PETRIFICÁT, -Ă, petrificaţi, -te, adj. Care a căpătat aspect de piatră, care a fost prefăcut în piatră; spec. fosilizat. ♦ Fig. Care a rămas neschimbat, încremenit în forma iniţială. ♦ Fig. Înmărmurit, împietrit, înlemnit, încremenit (de uimire, de revoltă etc.). [Var.: pietrificát, -ă adj.] – V. petrifica.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PETRIFICÁ petrífic tranz. A face să se petrifice. /<fr. pétrifier, germ. petrifizieren
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE PETRIFICÁ pers. 3 se petrífică intranz. 1) A se transforma în piatră (sau în alt mineral); a deveni piatră (sau alt mineral). 2) fig. A deveni tare ca piatra. 3) fig. A rămâne mereu neschimbat; a încremeni într-o anumită formă. 4) (în basme) A se preface în stană de piatră. /<fr. pétrifier, germ. petrifizieren
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PETRIFICÁ vb. I. tr., refl. A (se) preface în piatră; a (se) împietri. ♦ refl. (Fig.) A încremeni. [P.i. petrífic, var. pietrifica vb. I. / cf. it. petrificare, fr. pétrifier < lat. petra – piatră, facere – a face].
(Dicţionar de neologisme)

PETRIFICÁ vb. I. tr., refl. a (se) preface în piatră; a (se) împietri; a (se) fosiliza. II. refl. (fig.) a încremeni. (< it. petrificare, fr. pétrifier)
(Marele dicţionar de neologisme)

petrificá vb. (sil. -tri-), ind. prez. 1 sg. petrífic, 3 sg. şi pl. petrífică
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PETRIFICÁ vb. 1. a se fosiliza. (Corpuri organice care s-au ~.) 2. a împietri, a încremeni, a înlemni, a înmărmuri, a înţepeni, (înv. şi pop.) a mărmuri, (Mold. şi Bucov.) a (se) întrecleţi, (prin Transilv. şi Ban.) a merei, (fig.) a (se) înţeleni. (Un personaj din basme care a fost ~.)
(Dicţionar de sinonime)

PETRIFICÁT adj. 1. fosil, fosilizat. (Corp organic ~.) 2. împietrit, (înv. şi pop.) mărmurit. (Erou din basme ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pe pet petr petri petrif

Cuvinte se termină cu literele: at cat icat ficat ificat