pictat dex - definiţie, sinonime, conjugare
PICTÁ, pictez, vb. I. Tranz. 1. A reprezenta o imagine, un model etc. pe pânză, pe carton, pe sticlă etc. cu ajutorul pensulei şi a culorilor; a zugrăvi. ♦ Absol. A se ocupa cu pictura (1), a practica pictura. ♦ A acoperi sau a împodobi cu picturi (2) un obiect, un material. ♦ Refl. (Fam. şi depr.; despre femei) A se farda (exagerat). 2. Fig. A caracteriza (sugestiv), a înfăţişa (plastic) prin cuvinte, într-o operă literară, fiinţe, situaţii, întâmplări; a descrie, a zugrăvi. – Din pictor şi pictură (derivat regresiv).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PICTÁT, -Ă, pictaţi, -te, adj. Reprodus, reprezentat într-o pictură (2); zugrăvit. ♦ (Despre obiecte, materiale etc.) Pe care s-a executat o pictură (2). – V. picta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PICT//Á ~éz 1. tranz. 1) (tablouri, portrete, peisaje etc.) A reprezenta în imagini cu ajutorul pensulei şi al culorilor; a zugrăvi. 2) (suprafeţe) A acoperi cu imagini, împodobind. 3) fig. (personaje, situaţii, întâmplări) A descrie în cuvinte cu maximă expresivitate; a zugrăvi. 2. intranz. A se ocupa cu pictura; a practica pictura. /Din pictor, pictură
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pictá (pictéz, pictát), vb. – A zugrăvi, a face o pictură. Lat. *pictare (sec. XIX), dubletul lui păta. – Der. pictor, s.m. din lat. pictor (sec. XIX); pictură, s.f., după it. pittura; pictural, adj., din fr. pictural.
(Dicţionarul etimologic român)

PICTÁ vb. I. tr. A zugrăvi, a înfăţişa în culori, pe pânză, pe zid etc. o fiinţă, un peisaj etc. [Cf. lat. pictum < pingere].
(Dicţionar de neologisme)

PICTÁ vb. tr. a executa o pictură. (< pictură)
(Marele dicţionar de neologisme)

pictá vb., ind. prez. 1 sg. pictéz, 3 sg. şi pl. picteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PICTÁ vb. a zugrăvi, (înv. şi pop.) a scrie, (Transilv.) a pingăli, (înv.) a pictura, a zografisi. (A ~ un tablou; a ~ un aspect din natură.)
(Dicţionar de sinonime)

PICTÁ vb. v. descrie, expune, farda, înfăţişa, machia, prezenta, reda, vopsi, zugrăvi.
(Dicţionar de sinonime)

PICTÁT adj. zugrăvit, (pop.) scris, (Transilv. şi prin Maram.) pingălit. (Biserică ~.)
(Dicţionar de sinonime)

PICTÁT adj. v. fardat, machiat, vopsit.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pi pic pict picta

Cuvinte se termină cu literele: at tat ctat ictat