pigment dex - definiţie, sinonime, conjugare

pigment

PIGMÉNT, pigmenţi, s.m. 1. Substanţă colorată naturală produsă de celulele plantelor şi animalelor şi care colorează în mod specific ţesuturile sau lichidele organice ale acestora. 2. Particulă solidă, colorată, insolubilă în mediul în care este suspendată, întrebuinţată în industrie pentru colorare. – Din fr. pigment.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PIGMÉN//T ~ţi m. 1) biol. Substanţă organică colorantă produsă de unele ţesuturi animale sau vegetale. 2) chim. Substanţă colorantă minerală întrebuinţată în industria vopselelor şi a lacurilor. /<fr. pigment
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PIGMÉNT s.m. 1. Substanţă care se găseşte în celulele pielii şi în unele ţesuturi, cărora le dă o anumită culoare. ♢ Pigmenţi biliari = pigmenţi care sunt produşi în organismul animal şi se găsesc localizaţi în vezica biliară. 2. Substanţă colorantă, de obicei minerală, pulverizată, folosită ca vopsea în amestec cu un ulei sicativ. [< fr. pigment, cf. lat. pigmentum].
(Dicţionar de neologisme)

PIGMÉNT1 s. m. 1. substanţă organică colorată în celulele pielii şi unele ţesuturi. o ñţi biliari = pigmenţi produşi în organismul animal şi localizaţi în vezica biliară. 2. pulbere minerală colorată, folosită în industria lacurilor şi a vopselelor, a materialelor plastice etc. (< fr. pigment)
(Marele dicţionar de neologisme)

PIGMENT2(O)- elem. „pigment”. (< fr. pigment/o/-, cf. lat. pigmentum, culoare)
(Marele dicţionar de neologisme)

pigmént s. m., pl. pigménţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pi pig pigm pigme pigmen

Cuvinte se termină cu literele: nt ent ment gment igment