pile dex - definiţie, sinonime, conjugare
PÍLĂ2, pile, s.f. 1. Dispozitiv (alcătuit din doi electrozi introduşi într-un electrolit) care transformă energia dezvoltată de un agent chimic, termic sau luminos în energie electrică. 2. (În sintagma) Pilă atomică = ansamblu de instalaţii care serveşte la producerea treptată şi reglabilă a fisiunii nucleare în lanţ; reactor (nuclear). 3. (Elt.; în sintagma) ♢ Pilă electrochimică = pilă de curent continuu. 4. (Ieşit din uz) Teanc, grămadă formată din lucruri de acelaşi fel puse unele peste altele. 5. Picior de pod executat din zidărie, din piatră, din beton sau din metal; contrafort de beton care întăreşte un baraj. 6. (Fam.), Sprijin, ajutor (ilegal) dat cuiva de o persoană influentă pentru obţinerea unui avantaj; p. ext. persoană care acordă acest sprijin. ♢ Expr. (Fam.) A pune (sau a băga) o pilă = a interveni (în mod abuziv) în favoarea cuiva sau pentru sine, a solicita o protecţie (ilegală) pentru cineva sau pentru sine. A avea pile = a se bucura de protecţia cuiva. – Din fr. pile.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PÍLĂ1, pile, s.f. Unealtă de oţel călit, având una sau mai multe feţe prevăzute cu numeroşi dinţi mărunţi şi ascuţiţi, folosită la ajustarea manuală sau mecanică a unor obiecte dure. ♦ Ustensilă metalică în formă de lamă cu suprafaţa crestată, folosită la netezirea unghiilor (după tăierea lor). – Din sl. pila.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PÍLĂ1 píle f. 1) Unealtă de lăcătuşărie, formată dintr-o bară de oţel călit, având pe toată suprafaţa crestături ascuţite, cu care se prelucrează prin şlefuire piese metalice. 2) Instrument mic în formă de lamă, prevăzut cu crestături şi folosit la netezirea unghiilor (după tăiere). [G.-D. pilei] /<sl. pila
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PÍLĂ2 píle f. 1) Dispozitiv care transformă diverse forme de energie (termică, chimică etc.) în energie electrică. 2) Picior de pod (din piatră, din metal etc.) care întăreşte un baraj. 3) fig. Ocrotire, sprijin acordat de o persoană cu funcţie importantă. Are pile la minister. [G.-D. pilei] /<fr. pile
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pílă (píle), s.f. – 1. Raşpă. – 2. Protecţie, recomandare. – 3. (Banat) Loc de copii. – Mr. pilă. Sl. pila „ferăstrău” (Miklosich, Slaw. Elem., 35; Cihac, II, 255; Conev 660, cf. bg., sb., cr., ceh., rus. pila. – Der. pili, vb. (a fasona cu pila); pilitură, s.f. (pilit; ceea ce cade de la pilit).
(Dicţionarul etimologic român)

pílă (píle), s.f. – 1. Grămadă, teanc. – 2. Dispozitiv ce transformă energia chimică în energie electrică (pilă electrică). Fr. pile.
(Dicţionarul etimologic român)

PÍLĂ s.f. 1. Dispozitiv alcătuit din doi electrozi introduşi într-un electrolit, care transformă energia dezvoltată de un agent chimic în energie electrică. ♦ Pilă atomică = dispozitiv pentru producerea unei reacţii nucleare. 2. (Constr.) Picior intermediar între culeele unui pod, făcut din zidărie, din beton sau din metal. 3. (Fam.) Manevră, intervenţie, susţinere nedreaptă a cuiva în scopuri necunoscute; sprijin nedrept, nemeritat. [< fr. pile, it. pila].
(Dicţionar de neologisme)

PÍLĂ s. f. 1. dispozitiv din doi electrozi introduşi într-un electrolit, care transformă energia dezvoltată de un agent chimic în energie electrică. o ~ atomică = reactor nuclear; ~ electrochimică = pilă de curent continuu. 2. (fam.) protecţie, sprijin dat cuiva de o persoană influentă; (p. ext.) persoana însăşi. o a avea ĕ = a se bucura de protecţia cuiva. 3. picior intermediar între culeele unui pod, din zidărie, beton sau metal. (< fr. pile)
(Marele dicţionar de neologisme)

PILE-, -PÍL elem. „orificiu, perforaţie”. (< fr. pyle-, -pyle, cf. gr. pyle, poartă)
(Marele dicţionar de neologisme)

pílă (unealtă, dispozitiv electric, teanc, picior de pod) s. f., g.-d. art. pílei; pl. píle
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PÍLĂ s. (FIZ.) pilă atomică v. reactor atomic; pilă electrică = element; pilă electrochimică = ele-ment galvanic; pilă fotovoltaică v. fotoelement; pilă secundară v. acumulator electric.
(Dicţionar de sinonime)

PÍLĂ s. v. cunoştinţă, minge, relaţie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pi pil

Cuvinte se termină cu literele: le ile