pilon dex - definiţie, sinonime, conjugare

pilon

PILÓN, piloni, s.m. 1. (Adesea fig.) Stâlp puternic care susţine o construcţie sau o parte a unei construcţii. ♦ Element decorativ în formă de stâlp prismatic, aşezat la capătul unui pod (de o parte şi de alta), la intrarea într-o expoziţie etc. 2. Construcţie masivă la monumente sau la temple, de o parte şi de alta a intrării. 3. Suport de metal, de beton armat sau de lemn care serveşte la susţinerea conductelor şi izolatoarelor liniilor electrice aeriene, a antenelor electromagnetice etc. – Din fr. pylône.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PILÓN ~i m. 1) Stâlp de beton armat sau de metal, folosit ca suport de mare rezistenţă. 2) Stâlp masiv folosit în calitate de picior sau de suport la bolţi sau ca element arhitectural decorativ. /<fr. pylône
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PILÓN s.m. 1. Stâlp puternic de susţinere (a unei cupole, a unui arc de pod etc.). 2. Construcţie masivă de o parte şi de alta a intrării unui templu sau unui monument. ♦ Element ornamental în formă de stâlp, aşezat la capătul unui pod, la intrarea într-o expoziţie, într-un parc etc. 3. Stâlp care susţine o linie electrică aeriană, o antenă electromagnetică etc. ♢ Pilon de antenă = stâlp pe care este montată o antenă de radioemisiune. [Pl. -oni, (s.n.) -oane. / < fr. pylône, it. pilone, cf. gr. pylon].
(Dicţionar de neologisme)

PILÓN s. m. 1. stâlp puternic de susţinere a unei construcţii sau a unei părţi a acesteia, a unui arc de pod etc. 2. construcţie masivă de o parte şi de alta a intrării unui templu sau monument. ♢ element ornamental în formă de stâlp prismatic la intrarea într-un parc, într-o expoziţie etc. 3. stâlp care susţine o linie electrică aeriană, o antenă electromagnetică etc. (< fr. pylône)
(Marele dicţionar de neologisme)

pilón s. m., pl. pilóni
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pi pil pilo

Cuvinte se termină cu literele: on lon ilon