pilotaj dex - definiţie, sinonime, conjugare

pilotaj

[Sinonime]
PILOTÁJ, pilotaje, s.n. 1. Faptul de a conduce o navă, o aeronavă, o locomotivă în calitate de pilot1; pilotare; ştiinţa şi tehnica acestei conduceri. 2. Încetinire a mersului unui vehicul aerian sau terestru din cauza unor condiţii speciale (porţiuni periculoase ale traseului, intrări în porturi, vizibilitate scăzută etc.). – Din fr. pilotage.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PILOTÁJ ~e n. 1) v. A PILOTA. 2) Tehnica şi iscusinţa de a conduce nave. /<fr. pilotage
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PILOTÁJ1 s.n. 1. Ştiinţa şi tehnica de a conduce o (aero)navă, o locomotivă etc.; pilotare. 2. Încetinire a mersului unui tren sau al unei nave din cauza nesiguranţei parcursului. [< fr. pilotage].
(Dicţionar de neologisme)

PILOTÁJ2 s.n. Construcţie hidrotehnică alcătuită din piloţi2 bătuţi în albia unui curs de apă flotabil, servind la dirijarea plutitului liber. [< fr. pilotage].
(Dicţionar de neologisme)

PILOTÁJ1 s. n. 1. ştiinţa şi tehnica de a pilota (I, 1); pilotare. 2. încetinire a mersului unui tren sau unei nave din cauza nesiguranţei parcursului. (< fr. pilotage)
(Marele dicţionar de neologisme)

PILOTÁJ2 s. n. construcţie hidrotehnică din piloţi2 bătuţi în albia unui curs de apă flotabil, pentru dirijarea plutitului liber. (< fr. pilotage)
(Marele dicţionar de neologisme)

pilotáj s. n., pl. pilotáje
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PILOTÁJ s. v. pilotare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pi pil pilo pilot pilota

Cuvinte se termină cu literele: aj taj otaj lotaj ilotaj