pilotare dex - definiţie, sinonime, conjugare
PILOTÁ, pilotez, vb. I. 1. Tranz. A conduce în calitate de pilot1 o navă, a aeronavă, o locomotivă etc. ♦ Fig. A conduce, a îndruma. 2. Intranz. (Despre nave, aeronave, locomotive etc.) A-şi încetini mersul (din cauza nesiguranţei parcursului); a face manevre. – Din fr. piloter.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PILOTÁRE, pilotări, s.f. Acţiunea de a pilota şi rezultatul ei; pilotaj. – V. pilota.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PILOT//Á ~éz 1. tranz. 1) (nave, maşini de curse etc.) A conduce în calitate de pilot. 2) fig. (persoane) A orienta în direcţia necesară (în calitate de ghid); a ghida; a călăuzi; a îndruma; a îndrepta. 2. intranz. (despre nave, locomotive etc.) A încetini mersul din cauza unor obstacole sau a necunoaşterii traseului. /<fr. piloter
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PILOTÁ vb. I. tr. A conduce (o navă, o aeronavă, o locomotivă etc.) ca pilot. ♦ intr. (Despre nave, trenuri) A merge mai încet, cu precauţie, datorită greutăţilor, nesiguranţei drumului. [< fr. piloter].
(Dicţionar de neologisme)

PILOTÁRE s.f. Acţiunea de a pilota şi rezultatul ei; pilotaj. ♦ (Fig.) Orientare a unei discipline de către o altă ştiinţă prin noţiunile şi metodele proprii acesteia. [< pilota].
(Dicţionar de neologisme)

PILOTÁ vb. I. tr. 1. a conduce o (aero)navă, o locomotivă, o maşină etc. ca pilot1. 2. a conduce un vehicul sau o navă în condiţii speciale. ♢ (fig.) a dirija, a călăuzi, a ghida. ♢ (fig.; despre o ştiinţă) a orienta o disciplină prin noţiunile şi metodele proprii. II. intr. (despre nave, trenuri) a merge mai încet, cu precauţie, datorită nesiguranţei drumului. (< fr. piloter)
(Marele dicţionar de neologisme)

pilotá vb., ind. prez. 1 sg. pilotéz, 3 sg. şi pl. piloteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pilotáre s. f., g.-d. art. pilotării; pl. pilotări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PILOTÁRE s. pilotaj.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pi pil pilo pilot pilota

Cuvinte se termină cu literele: re are tare otare lotare