pinulă dex - definiţie, sinonime, conjugare

pinulă

PINÚLĂ, pinule, s.f. 1. Placă de metal având o deschizătură şi un fir de vizare, care serveşte la stabilirea aliniamentelor de teren. 2. Fiecare dintre frunzuliţele care constituie o frunză de ferigă. – Din fr. pinnule.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PINÚL//Ă ~e f. Instrument constând dintr-o placă de metal cu o deschizătură şi un fir de vizare, folosit la stabilirea aliniamentelor de teren. /<fr. pinnule
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PINÚLĂ s.f. 1. Lamă metalică în care este tăiată o fantă în a cărei axă se află un fir subţire şi care, montată la capetele unei alidade, serveşte la determinarea prin vizare a direcţiei aliniamentelor. 2. Pană mică, aripioară, aripă. ♦ Fiecare dintre frunzuliţele care constituie o frunză compusă de ferigă. V. foliolă. [< fr. pinnule, cf. lat. pinnula].
(Dicţionar de neologisme)

PINÚLĂ s. f. 1. lamă metalică în care este tăiată o fantă în a cărei axă se află un fir de vizare la capetele unei alidade, servind la determinarea aliniamentelor de teren. 2. pană mică, aripioară. 3. fiecare dintre foliolele care formează o frunză de ferigă. (< fr. pinnule)
(Marele dicţionar de neologisme)

pinúlă s. f., g.-d. art. pinúlei; pl. pinúle
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pi pin pinu pinul

Cuvinte se termină cu literele: la ula nula inula