pipa dex - definiţie, sinonime, conjugare
PÍPĂ, pipe, s.f. 1. Obiect format dintr-o parte mai groasă şi scobită, în care se pune tutunul, şi dintr-un tub (curbat) prin care se trage fumul; p. restr. partea mai groasă şi scobită a acestui obiect; p. ext. (cantitatea de) tutun care intră în această parte a obiectului; lulea. 2. Piesă de porţelan curbată la un capăt, folosită pentru protejarea instalaţiilor electrice împotriva apei de ploaie la intrarea lor în pereţii unei clădiri. 3. Piesă a distribuitorului motorului cu aprindere electrică, care închide succesiv circuitele electrice ale bujiilor motorului. – Din magh. pipa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PIPÁ, pipez, vb. I. Intranz. şi tranz. (Reg.) A fuma (cu pipa). [Prez. ind. şi: pip] – Din pipă.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PÍP//Ă ~e f. 1) Obiect folosit la fumat, având o parte îngroşată cu o cavitate înăuntru, în care se pune tutunul, şi alta în formă de tub, prin care se trage fumul; lulea. 2) Piesă de porţelan folosită pentru protejarea conductelor electrice exterioare la intrarea lor în perete. /<ung. pipa
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A PIP//Á ~éz intranz. A fuma din pipă. /Din pipă
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pípă (pípe), s.f. – Lulea. Mag., pol., ceh. pipa (Miklosich, Fremdw., 116; Cihac, II, 256; REW 6522a; Gáldi, Dict., 151). – Der. pipa, vb. (a fuma pipă); pipător, s.m. (Trans., fumător).
(Dicţionarul etimologic român)

PÍPĂ s.f. 1. Conductă cu secţiunea de ieşire sau de intrare mai mare decât secţiunea curentă. ♦ Tub de porţelan curbat folosit pentru protejarea conductoarelor electrice împotriva apei de ploaie la intrarea acestora în pereţii unei clădiri. 2. Piesă rotitoare care închide succesiv circuitele electrice ale bujiilor unui motor cu electroaprindere. [< engl., fr. pipe].
(Dicţionar de neologisme)

PÍPĂ s. f. 1. conductă cu secţiunea de ieşire sau de intrare mai mare decât cea curentă. ♢ tub de porţelan curbat pentru protejarea conductoarelor electrice împotriva apei de ploaie la intrarea acestora în pereţii unei clădiri. 2. piesă rotitoare care închide succesiv circuitele electrice ale bujiilor unui motor cu electroaprindere. (< engl., fr. pipe)
(Marele dicţionar de neologisme)

pípă s. f., g.-d. art. pípei; pl. pípe
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pipá vb., ind. prez. 1 sg. pipéz, 3 sg. şi pl. pipeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pipá, pipéz, vb. I (reg.) 1. a fuma cu pipa. 2. (despre cai) a da mereu din cap în sus şi în jos (din cauza căldurii). 3. a face pipe.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)



Sinonime:
PÍPĂ s. lulea, (reg.) pipoc, (Ban.) lulă, (Mold.) pâcă. (Trage (din ~.)
(Dicţionar de sinonime)

PÍPĂ s. v. balama, canea, cep, pinten, şarnieră.
(Dicţionar de sinonime)

PIPÁ vb. (reg.) a tăbăci. (Toată ziua ~ mahorcă.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pi pip

Cuvinte se termină cu literele: pa ipa