pipernicit dex - definiţie, sinonime, conjugare
PIPERNICÍ, pipernicesc, vb. IV. Refl. (Despre animale, plante sau părţi ale lor) A se opri din creştere, din dezvoltare sau a degenera din punct de vedere biologic (din cauza unor condiţii neprielnice). – Et. nec.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PIPERNICÍT, -Ă, piperniciţi, -te, adj. (Despre animale, plante sau părţi ale lor; adesea substantivat) Care s-a oprit din creştere, din dezvoltare sau a degenerat din punct de vedere biologic (din cauza unor condiţii neprielnice); chircit, sfrijit. – V. pipernici.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SE PIPERNIC//Í mă ~ésc intranz. A se opri din dezvoltare sau a-şi micşora dimensiunile; a rămâne sau a deveni mic; a degenera din punct de vedere biologic (din cauza unor condiţii neprielnice); a se chirci; a se prizări. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pipernicí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. pipernicésc, imperf. 3 sg. piperniceá; conj. prez. 3 sg. şi pl. piperniceáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PIPERNICÍ vb. a se chirci, a degenera, a se închirci, a se sfriji, a se zgârci, (înv. şi reg.) a scădea, (reg.) a se izini, a se şiştăvi, (prin Ban.) a se micicula, (Mold. şi Bucov.) a se prizări, (prin Olt.) a se târcăvi. (Planta s-a ~.)
(Dicţionar de sinonime)

PIPERNICÍT adj. 1. chircit, degenerat, închircit, nedezvoltat, pirpiriu, pricăjit, prizărit, sfrijit, (rar) nevoiaş, slab, sterp, (înv. şi reg.) scăzut, (reg.) izinit, obidnic, pimnicit, pizghirit, răit, şiştav, (prin Ban.) miciculat, (prin Bucov. şi Transilv.) prilestit, (prin Olt.) târcav. (Plantă ~.) 2. v. slab.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Pipernicit ≠ robust, zdravăn
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: pi pip pipe piper pipern

Cuvinte se termină cu literele: it cit icit nicit rnicit