piramidă dex - definiţie, sinonime, conjugare

piramidă

piramidă piramidă
PIRAMÍDĂ, piramide, s.f. 1. Poliedru cu baza poligonală şi feţele triunghiulare, care se unesc într-un vârf comun. 2. Monument funerar gigantic de piatră în formă de piramidă (1), ridicat pentru faraonii Egiptului antic; p. gener. edificiu arhitectonic monumental în formă de piramidă (1). 3. Grămadă (mare) de obiecte aranjate în formă de piramidă (1). ♦ (Mil.; ieşit din uz) Piramidă de arme (sau de puşti, de carabine) = grup de puşti sau de alte arme de foc aşezate cu talpa patului pe pământ şi sprijinite una de alta la vârful ţevii. ♦ Figură de gimnastică executată de mai multe persoane, care se aşază în rânduri suprapuse tot mai înguste pe măsură ce se apropie de vârf, în formă de piramidă (1); ansamblu de persoane astfel aşezate. 4. Sistem de susţinere a viţei de vie portaltoi, alcătuit dintr-un stâlp înalt din vârful căruia pornesc 6-8 sârme fixate cu câte un ţăruş lângă fiecare butuc de viţă. 5. (Anat.; în sintagma) Piramidă bulbară = fiecare dintre proeminenţele cordoanelor anterioare ale măduvei spinării, la nivelul bulbului rahidian. – Din ngr. piramís, -ídos, lat. pyramis, -idis, fr. pyramide.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PIRAMÍD//Ă ~e f. 1) Poliedru cu feţe triunghiulare unite într-un vârf comun. 2) (în Egiptul antic) Construcţie masivă din piatră, având forma unui asemenea poliedru cu baza pătrată, care servea drept monument funerar pentru faraoni. 3) Grămadă de obiecte aşezate unele peste altele în forma unui astfel de poliedru. ♢ ~ de arme a) suport cu baza poligonală, pe care se sprijină mai multe arme; b) grup de arme aşezate cu patul pe pământ şi sprijinite una de alta cu vârfurile ţevilor. 4) Figură de gimnastică executată de mai mulţi acrobaţi, care, urcându-se unii pe umerii celorlalţi, amintesc prin formă un asemenea poliedru. /<ngr. piramis, ~idas, lat. pyramis, ~idis, fr. pyramide
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PIRAMÍDĂ, piramide, s.f. 1. Poliedru cu bază poligonală şi cu feţe triunghiulare care se unesc într-un punct comun. 2. Monument gigantic de piatră în formă de piramidă (1). 3. Grămadă de diferite obiecte sau de materiale, aranjate în formă de piramidă (1). ♢ (Mil.; ieşit din uz) Piramidă de arme (sau de puşti) = grup de puşti aşezate cu talpa patului pe pământ şi sprijinite una de alta la vârful ţevii. 4. Figură de gimnastică, executată de mai multe persoane care se aşază în rânduri suprapuse, tot mai înguste, de forma unei piramide (1). [Pl. şi: (reg.) piramizi] – Fr. pyramide (< gr.).
(Dicţionarul limbii române moderne)

piramídă (piramíde), s.f. – Monument funerar pentru faraoni. Mgr. πυραμίς (sec. XVIII, cf. Gáldi 227) şi apoi din fr. pyramide. – Der. piramidal, adj., din fr.
(Dicţionarul etimologic român)

PIRAMÍDĂ s.f. 1. Monument funerar antic construit din blocuri mari de piatră, care avea patru feţe triunghiulare şi în care erau înmormântaţi faraonii Egiptului. 2. Poliedru care are ca bază un poligon şi feţele laterale în formă de triunghi cu acelaşi vârf. 3. Figură de gimnastică în care mai multe persoane se aşază în rânduri suprapuse în forma unei piramide (2). 4. Formă de coroană de pom cu ax principal. 5. Sistem de susţinere a viţei de vie portaltoi, alcătuit dintr-un stâlp înalt din vârful căruia pornesc mai multe sârme legate de butuci. 6. Formaţie anatomică asemănătoare unei piramide (2). ♦ Proeminenţă osoasă din interiorul cavităţii timpanice. ♢ Piramide Malpighi = elemente conice care formează substanţa medulară a rinichiului. [Pl. -ide, -izi. / < fr. pyramide, it. piramide, cf. lat., gr. pyramis].
(Dicţionar de neologisme)

PIRAMÍDĂ s. f. 1. poliedru având ca bază un poligon şi feţele laterale în formă de triunghi cu acelaşi vârf. 2. monument funerar antic, de forma unei piramide (1), din blocuri de piatră, în care erau înmormântaţi faraonii Egiptului. ♢ edificiu arhitectonic asemănător unui asemenea monument. 3. figură de gimnastică în care mai mulţi sportivi se aşază în rânduri suprapuse. 4. îngrămădire de materiale, de lucruri etc. în formă de piramidă (1). ♢ formă de aşezare a armelor pe sol, cu vârfurile ţevilor sprijinite unele de altele. 5. formă de coroană de pom cu ax principal. ♢ sistem de susţinere a viţei de vie portaltoi, dintr-un stâlp înalt din vârful căruia pornesc mai multe sârme legate de butuci. 6. formaţie anatomică asemănătoare unei piramide (1). ♢ proeminenţă osoasă din interiorul cavităţii timpanice. o ~ bulbară = proeminenţă a cordoanelor anterioare ale măduvei spinării, la nivelul bulbului rahihdian; ĕ Malpighi = formaţiuni conice din zona medulară a parenchimului renal, prin care se scurge urina. (< fr. pyramide, lat., gr. pyramis, -idis)
(Marele dicţionar de neologisme)

piramídă s. f., g.-d. art. piramídei; pl. piramíde
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pi pir pira piram pirami

Cuvinte se termină cu literele: da ida mida amida ramida