pirostrie dex - definiţie, sinonime, conjugare

pirostrie

[Sinonime]
PIROSTRÍE, pirostrii, s.f. 1. (Mai ales la pl.) Ustensilă de gospodărie făcută dintr-un cerc sau dintr-un triunghi de fier, sprijinit pe trei picioare, pe care se pun căldarea, ceaunul sau oala la foc; crăcană. 2. (Reg.; la pl.) Cunună care se pune pe capetele mirilor în timpul oficierii căsătoriei religioase; cununie. ♢ Expr. (Glumeţ) A(-şi) pune pirostriile (în sau pe cap) = a (se) căsători. [Var.: (înv. şi reg.) pirostíe s.f.] – Din ngr. pirostiá, bg. pirostija.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PIROSTRÍ//E ~i f. 1) mai ales la pl. Obiect de uz casnic, format dintr-o ramă metalică (rotundă sau triunghiulară), fixată pe trei picioare, folosită ca suport pentru un vas pus la foc deschis. ♢ A se lăsa (sau a şedea) în ~i a se aşeza cu genunchii îndoiţi şi sprijinindu-se de pământ numai pe picioare. 2) bis. Coroană care se aşază pe capul mirilor în timpul slujbei oficiate cu prilejul căsătoriei; cununie. ♢ A-şi pune ~ile pe cap a se căsători. [G.-D. pirostriei] /<ngr. pirostiá, bulg. pirostija
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pirostríe s. f., art. pirostría, g.-d. art. pirostríei; pl. pirostríi, art. pirostríile
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PIROSTRÍE s. crăcană, (reg.) picioare (pl.), ţagră, (prin Transilv.) mâţă, (prin Ban. şi Transilv.) săgeac. (Pe ~ se pune ceaunul la foc.)
(Dicţionar de sinonime)

PIROSTRÍE s. v. cunună, cununie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pi pir piro piros pirost

Cuvinte se termină cu literele: ie rie trie strie ostrie