pistil dex - definiţie, sinonime, conjugare

pistil

[Sinonime]
PISTÍL1, pistiluri, s.n. 1. Organ femel de reproducere a plantelor fanerogame, format din ovar, stil şi stigmat. 2. Piesă de sticlă, de porţelan etc. cu care se sfărâmă, se pulverizează, se amestecă sau se freacă în mojar substanţe chimice sau farmaceutice; pisălog. [Pl. şi: pistile] – Din fr. pistil.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PISTÍL2, pistiluri, s.n. Pastă consistentă de fructe, uscată în formă de foaie groasă; (la pl.) diferite varietăţi de pastă. – Din tc. pestil.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PISTÍL1 ~uri n. 1) bot. Organ femel al florii, format din ovar, stil şi stigmat, care serveşte la reproducere; gineceu. 2) Obiect de forma acestui organ al florii, folosit la pisarea substanţelor chimice sau farmaceutice. /<fr. pistil
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PISTÍL2 ~uri n. 1) Pastă de fructe, uscată în formă de foaie grasă. 2) Varietate de astfel de pastă. /<turc. pestil
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pistíl (pistíluri), s.n. – Pastă de fructe. Tc. pestil (Şeineanu, II, 297; Ronzevalle 59), cf. ngr. πεστέλι, bg. pestil, sb. bestili.
(Dicţionarul etimologic român)

PISTÍL s.n. 1. Organ de reproducere femel la plantele fanerogame, format din frunze modificate; gineceu (2). 2. Piesă cilindrică de metal, de porţelan etc., având o umflătură la unul din capete, cu care se zdrobesc substanţele în motor; pisălog. [Pl. -luri, -le. / < fr. pistil].
(Dicţionar de neologisme)

PISTÍL s. n. 1. organ floral care conţine elementele de reproducere femele; gineceu (2). 2. piesă cilindrică de metal, de porţelan etc., având umflătură la unul din capete, cu care se zdrobesc substanţele în mojar. (< fr. pistil, lat. pistillus)
(Marele dicţionar de neologisme)

pistíl (organ al plantelor, pastă de fructe) s. n., pl. pistíluri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PISTÍL s. (BOT.) gineceu. (~ al unei flori.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pi pis pist pisti

Cuvinte se termină cu literele: il til stil istil