pistol dex - definiţie, sinonime, conjugare

pistol

[Sinonime]
PISTÓL1, pistoale, s.n. 1. Armă de foc de dimensiuni mici, mânuită cu o singură mână; revolver. ♢ Pistol-mitralieră = armă automată uşoară, mai scurtă decât puşca-mitralieră, cu bătaie mai mică şi mai uşor de mânuit; automat. Pistol de semnalizare sau pistol-rachetă (sau de rachetă) = pistol cu ajutorul căruia se trag rachetele de semnalizare. Pistol-portbandulă = pistol cu ţeavă lungă care aruncă o bandulă purtătoare a unei parâme pentru salvarea naufragiaţilor sau o parâmă de remorcă. Pistol de dopuri = jucărie în formă de pistol (1), care, încărcată cu dopuri speciale de plută (cu praf de puşcă), produce o pocnitură puternică. Pistol de soc = jucărie rudimentară formată dintr-o ţeavă de soc în care un piston, prin comprimarea aerului, împinge un dop (de plută, de câlţi etc.) producând o pocnitură; p. restr. beţişorul care împinge dopul. ♢ Expr. Gol (ca un) pistol sau îmbrăcat pistol = gol de tot, în pielea goală; p. ext. sărac. Sărac (sau golan) pistol = foarte sărac. ♦ P. ext. Focurile, gloanţele trase cu pistolul (1). 2. (Sport) Denumire a unei probe de tir care se execută cu pistolul (1) prin trageri automate asupra unor ţinte mişcătoare sau prin trageri cu foc asupra unei ţinte fixe. 3. P. anal. (Tehn.) Aparat portativ cu forma apropiată de aceea a unui pistol (1), care serveşte pentru diferite operaţii tehnologice. ♢ Pistol de metalizare (sau de metalizat) = aparat portativ pentru acoperirea suprafeţei unui obiect, prin împroşcare, cu metal topit. Pistol de vopsit (sau de zugrăvit) = aparat pulverizator pentru vopsirea (sau zugrăvirea) prin stropire a suprafeţelor. Pistol de nituit = aparat folosit la nituire. Pistol de sudură = aparat de sudură. – Din ngr. pistóli, germ. Pistol.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PISTÓL2, pistoli, s.m. Veche monedă de aur (spaniolă, italiană, engleză etc.), a cărei valoare a variat după epoci. – Din fr. pistole.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PIST//ÓL1 ~oále n. 1) Armă de foc mică, din care se împuşcă la distanţe mici, cu o singură mână. ♢ ~ mitralieră armă de foc automată, cu ţeava scurtă, care bate la distanţe mici. ~ rachetă (sau de semnalizare) pistol care lansează rachete de semnalizare. Gol (ca un) ~ a) dezbrăcat complet; în pielea goală; b) foarte sărac. 2) tehn. Aparat de forma unei astfel de arme folosit pentru efectuarea diferitelor operaţii tehnologice (vopsire, nituire, sudare etc.). /<ngr. pistóli, germ. Pistol
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PISTÓL2 ~i m. înv. Monedă de aur cu circulaţie în unele ţări europene (Spania, Franţa, Anglia, Italia etc.). /<fr. pistole
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

pistól (pistoále), s.f. – Armă de foc. – Mr. piştoală, megl. pistol. Fr. pistole, prin intermediul pol. pistol, rus. pistolĭ, ngr. πιστόλα, bg. pistol (› mr., megl.).
(Dicţionarul etimologic român)

PISTÓL s.m. Veche monedă franceză de aur. [Pl. -ii. / < fr. pistole].
(Dicţionar de neologisme)

PISTÓL1 s. n. 1. armă de foc de dimensiuni mici, mânuită cu o singură mână. ♦ ~ mitralieră = armă automată cu ţeavă scurtă şi cu bătaie mai mică decât a puştii-mitralieră; ~ de rachete = pistol de semnalizare cu rachete1 (2). 2. aparat portativ, de forma pistolului, pentru vopsit, nituit etc. (< ngr. pistoli, germ. Pistol)
(Marele dicţionar de neologisme)

PISTÓL2 s. m. veche monedă de aur franceză, spaniolă, italiană şi engleză. (< fr. pistole)
(Marele dicţionar de neologisme)

pistól-mitraliéră s. n. (sil. -tra-li-e-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pistól (monedă) s. m., pl. pistóli
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pistól (armă, aparat, probă sportivă) s. n., (arme, aparate) pl. pistoále
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pistól-portbandúlă s. n. (sil. mf. port-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pistól-rachétă s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PISTÓL s. 1. revolver. 2. pistol-mitralieră = automat.
(Dicţionar de sinonime)

PISTÓL s. v. membru, penis.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pi pis pist pisto

Cuvinte se termină cu literele: ol tol stol istol