pivot dex - definiţie, sinonime, conjugare

pivot

PIVÓT, (1, 2, 3) pivoturi, s.n., (4) pivoţi, s.m. 1. S.n. (Tehn.) Fus de formă cilindrică, tronconică, conică etc., care se roteşte ori alunecă într-un lagăr la care sarcina acţionează în direcţia axului. 2. S.n. Rădăcină principală, verticală, îngroşată a unor plante ca morcovul, sfecla etc. 3. S.n. Fig. Element, punct de sprijin esenţial care asigură desfăşurarea unei activităţi sau a unui proces. 4. S.m. Spec. (Mil.) Militarul în raport cu care se execută mişcarea unei formaţii. ♦ (Sport) Jucător cu atribuţii bine precizate, care acţionează ca vârf de atac, la unele jocuri cu mingea. – Din fr. pivot.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PIVÓT1 ~uri n. 1) tehn. Piesă metalică, rotunjită la un capăt, care ajută la susţinerea şi rotirea unui corp. 2) (la jocul de baschet) Piruetă executată de jucător într-un picior, pentru a se întoarce cu spatele la adversar. 3) fig. Punct principal de sprijin. 4) bot. Rădăcină neramificată în formă de fus la unele plante (la sfeclă, morcov etc.). /<fr. pivot
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PIVÓ//T2 ~ţi m. sport (mai ales la baschet şi la handbal) Jucător care acţionează ca vârf de atac. /<fr. pivot
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PIVÓT s.n. 1. Piesă metalică rotunjită la capăt, care susţine un corp solid şi care îl ajută să se întoarcă, să se poată roti; (spec.) capăt al axului unui sistem tehnic care se sprijină pe lagăr. ♦ Cui conic introdus în canalul unui dinte pentru a susţine coroana. ♦ (Fig.) Centru, punct de sprijin esenţial. ♦ Întoarcere pe un picior la jocul de baschet pentru a se plasa cu spatele spre adversarul atacant. 2. Rădăcină în formă de fus fără ramificaţii. // s.m. Jucător, de obicei înalt, care acţionează ca vârf de atac, la baschet sub panoul advers, iar la handbal în semicercul de şase metri. [Pl. -oturi, (s.m.) -oţi. / < fr. pivot].
(Dicţionar de neologisme)

PIVÓT I. s. n. 1. piesă metalică rotunjită la capăt, care susţine un corp solid şi îl ajută să se rotească; capăt al axului unui sistem tehnic care se sprijină pe lagăr. ♢ cui conic introdus în canalul unui dinte pentru a susţine coroana. 2. (fig.) centru, punct de sprijin esenţial. ♢ întoarcere pe un picior la baschet pentru a se plasa cu spatele spre adversarul atacant. 3. rădăcină în formă de fus fără ramificaţii. II. s. m. jucător (înalt) care acţionează ca vârf de atac, la baschet sub panoul advers, iar la handbal în semicercul de şase metri. (< fr. pivot)
(Marele dicţionar de neologisme)

pivót (mil., sport) s. m., pl. pivóţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)

pivót (tehn., bot.) s. n., pl. pivóturi
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pi piv pivo

Cuvinte se termină cu literele: ot vot ivot