placaj dex - definiţie, sinonime, conjugare

placaj

[Sinonime]
PLACÁJ, placaje, s.n. 1. Semifabricat din lemn în formă de placă, realizat prin încleierea sub presiune a unui număr de obicei impar de foi de furnir suprapuse, întrebuinţat la fabricarea mobilelor, a ambalajelor, a ambarcaţiunilor etc. ♦ Înveliş de piatră, de cărămidă, de sticlă, de lemn etc. cu care se acoperă unele elemente de construcţie sau unele obiecte spre a le proteja împotriva agenţilor externi sau spre a le înfrumuseţa aspectul. 2. Placare. 3. (La jocul de rugbi) Oprire din acţiune a unui jucător prin imobilizarea lui cu mâinile. – Din fr. placage, plaquage.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PLACÁJ1 ~e n. 1) Material de construcţie obţinut prin încleierea unui număr de foi de furnir, aşezate una peste alta, folosit, mai ales, la confecţionarea mobilei. 2) Înveliş protector sau decorativ (de lemn, de piatră, de cărămidă etc.) cu care se acoperă un element de construcţie. /<fr. placage
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PLACÁJ2 ~e n. (la jocul de rugbi) Tehnica de placare a unui jucător. /<fr. placage
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PLACÁJ s.n. 1. Placă obţinută prin încleierea mai multor foi de furnir aşezate unele peste altele; se foloseşte la confecţionarea de mobile, de panouri etc. 2. Înveliş de piatră, de cărămidă, de lemn etc. cu care se acoperă un element de construcţie, un obiect de lemn etc. pentru a le proteja sau a le da un aspect mai frumos. 3. Oprirea din acţiune a unui jucător la rugbi prin imobilizare cu mâinile; placare. [< fr. placage].
(Dicţionar de neologisme)

PLACÁJ s. n. 1. placă de lemn prin încleierea mai multor foi de furnir aşezate unele peste altele, servind la confecţionarea de mobile, panouri etc. 2. îmbrăcăminte de protecţie sau cu caracter estetic din piatră, cărămidă, lemn etc. a unui element de construcţie, obiect de lemn etc., pentru a le proteja sau a le da un aspect mai frumos. 3. (rugbi) oprirea din acţiune a unui jucător prin imobilizare cu mâinile. (< fr. placage)
(Marele dicţionar de neologisme)

costum de cherestea / de placaj expr. coşciug. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

placáj s. n., pl. placáje
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PLACÁJ s. v. placare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pl pla plac placa

Cuvinte se termină cu literele: aj caj acaj lacaj