plachetă dex - definiţie, sinonime, conjugare

plachetă

[Sinonime]
PLACHÉTĂ, plachete, s.f. 1. Volum mic cu conţinut literar, în special culegere de versuri; broşurică. 2. Medalie pătrată sau dreptunghiulară, care de obicei are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi care se oferă ca recompensă la unele concursuri sportive, artistice etc. 3. (Biol.; în sintagma) Plachetă sanguină = trombocită. – Din fr. plaquette.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PLACHÉT//Ă ~e f. 1) Carte mică şi subţire care cuprinde opere literare (în special în versuri) de dimensiuni reduse. 2) Medalie de forme diferite având pe una din feţe executate un basorelief sau o inscripţie, bătută cu ocazia unui mare eveniment, în cinstea unei personalităţi sau care se oferă ca premiu în competiţiile sportive. /<fr. plaquette
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PLACHÉTĂ s.f. 1. Volum mic, cu puţine foi; (spec.) culegere de versuri; broşurică. 2. Medalie pătrată sau dreptunghiulară, modelată pe o singură faţă, care se oferă de obicei ca premiu în competiţiile sportive. 3. Plachetă sanguină = trombocit. [< fr. plaquette].
(Dicţionar de neologisme)

PLACHÉTĂ s. f. 1. volum mic cu un număr redus de pagini; culegere de versuri. 2. medalie modelată pe o singură faţă, care se oferă de obicei ca premiu în competiţiile sportive. 3. ~ sangvină = trombocit. (< fr. plaquette)
(Marele dicţionar de neologisme)

plachétă s. f., g.-d. art plachétei; pl. plachéte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PLACHETĂ SANGVÍNĂ s. v. trombocit.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pl pla plac plach plache

Cuvinte se termină cu literele: ta eta heta cheta acheta