planșă dex - definiţie, sinonime, conjugare
PLÂNS1, plânsuri, s.n. Faptul de a (se) plânge; tânguire; (concr.) lacrimi; plânset, plânsoare. ♢ Loc. adj. De plâns = care provoacă milă, vrednic de milă, jalnic. – V. plânge.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PLÂNS2, -Ă, plânşi, -se, adj. Care a plâns, care poartă urme de lacrimi. ♦ (Despre glas) Plângăreţ (2). – V. plânge.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PLÁNŞĂ, planşe, s.f. 1. Foaie de hârtie (mai groasă) pe care sunt reproduse desene, fotografii sau picturi, folosită ca ilustraţie într-o carte; carton cu desene sau cu fotografii, care serveşte ca material didactic (la predarea ştiinţelor naturale). ♦ Coală, foaie mare de hârtie pe care s-a executat un desen tehnic, o hartă etc. desen tehnic executat pe o astfel de coală. 2. Placă de metal sau de lemn în care se sapă litere, note muzicale etc. spre a fi folosită în gravură. 3. Fiecare dintre plăcile de beton ale pavajului unei şosele, limitată de rosturile de dilataţie. – Din fr. planche.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PLÂNS1 n. v. A PLÂNGE şi A SE PLÂNGE.De ~ care trezeşte compătimire; vrednic de milă. /a (se) plânge
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PLÂN//S2 ~să (~şi, ~se) 1) v. A PLÂNGE. 2) (despre ochi, faţă) Care are urme de lacrimi. /Din plânge
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PLÁNŞ//Ă ~e f. 1) Piesă plană de lemn, subţire având lungimea mai mare decât lăţimea. 2) Coală de hârtie mai groasă ca de obicei, pe care sunt reproduse desene, fotografii, picturi, folosită ca ilustraţie într-o carte. 3) Carton pe care este executată o ilustraţie, servind ca material didactic; tabel. 4) Placă de lemn sau de metal în care se sapă litere sau note muzicale, folosită în gravură. 5) Placă de beton folosită la pavarea drumurilor. /<fr. planche
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PLÁNŞĂ s.f. 1. Coală, foaie (mare) de hârtie care cuprinde un desen (tehnic). 2. Reproducere cu ajutorul tiparului a unui desen sau a unei picturi. 3. Fiecare dintre plăcile de beton ale pavajului unei şosele. [< fr. planche].
(Dicţionar de neologisme)

PLÁNŞĂ s. f. 1. foaie de hârtie care cuprinde un desen (tehnic). 2. reproducere cu ajutorul tiparului a unui desen, a unei picturi. 3. fiecare dintre plăcile de beton ale pavajului unei şosele. 4. (sport) bandă specială de lemn în formă de schi mai scurt, care permite unei persoane deplasarea, prin tractare, pe suprafaţa apei. (< fr. planche)
(Marele dicţionar de neologisme)

plâns s. n., pl. plânsuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)

plánşă s. f., g.-d. art. plánşei; pl. plánşe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PLÂNS adj. înlăcrimat, lăcrimat. (Om ~.)
(Dicţionar de sinonime)

PLÂNS s. 1. v. plânset. 2. plânset, (fam. şi peior.) bâzâială, bâzâit, bâzâitură. (Un ~ de copil.) 3. lacrimi (pl.), plângere, plânset, plânsoare. (Opreşte-ţi ~ul!) 4. v. văitat. 5. v. jelire.
(Dicţionar de sinonime)

PLÁNŞĂ s. (înv.) tabel, tablă. (O ~ la geografie.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Plâns ≠ râs
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: pl pla plan plans

Cuvinte se termină cu literele: sa nsa ansa lansa