planat dex - definiţie, sinonime, conjugare
PLANÁ1, planez, vb. I. Intranz. 1. (Despre păsări) A pluti sau a se menţine în aer cu aripile întinse, aproape nemişcate. ♦ (Despre planoare) A pluti în aer pe o traiectorie care face un unghi mic cu orizontala; (despre avioane) a coborî (cu motorul oprit sau cu viteza redusă) pe o traiectorie cu pantă mică. 2. A întrece prin înălţime lucrurile sau fiinţele înconjurătoare; a domina. ♦ Fig. A domina prin importanţă, prin superioritate etc. ♦ Fig. A ameninţa să se întâmple, a pluti asupra; a fi iminent. – Din fr. planer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PLANÁ2, planez, vb. I. Tranz. A prelucra suprafaţa unui obiect prin aşchiere sau prin deformare plastică pentru a o face netedă, plană. – Din fr. planer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PLANÁT, -Ă, planaţi, -te, adj. (În sintagma) Zbor planat = zbor executat pe o pantă în coborâre, cu pierdere uniformă de înălţime, de către aeronave autopropulsate (cu motorul cu viteză redusă) sau planoare. – V. plana1.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PLAN//Á1 pers. 3 ~eáză intranz. 1) (despre păsări) A zbura cu aripile întinse, fără a bate din ele. 2) (despre avioane sau planoare) A pluti prin aer, fără a folosi motorul. 3) fig. (despre evenimente, acţiuni etc.) A fi gata să se producă. /<fr. planer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A PLAN//Á2 ~éz tranz. (obiecte) A face să aibă suprafaţă plană (prin aşchiere, nivelare etc.). /<fr. planer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PLANÁ//T ~tă (~ţi, ~te): Zbor ~ zbor al unui avion sau planor care pierde treptat din înălţime. /v. a plana
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PLANÁ vb. I. 1. intr. (Despre păsări) A pluti în văzduh cu aripile deschise. ♦ (Despre un planor, un avion) A pluti în aer fără ajutorul unui motor. ♦ (Fig.) A fi iminent, a ameninţa să se întâmple, a pluti asupra... 2. intr. (Fig.) A domina, a stăpâni (prin superioritate). 3. tr. A netezi (o piatră), a face plană (o suprafaţă). [< fr. planer].
(Dicţionar de neologisme)

PLANÁT, -Ă adj. (Av.) Zbor planat = zbor fără motor (făcut cu un planor sau cu un avion cu motorul oprit). [Cf. fr. plané].
(Dicţionar de neologisme)

PLANÁ1 vb. intr. 1. (despre păsări) a pluti în văzduh cu aripile deschise. ♢ (despre un planor, un avion) a pluti în aer fără motor. ♢ (despre ambarcaţii) a naviga cu mare viteză, având prova jumătate ieşită din apă. ♢ (fig.) a fi iminent, a ameninţa să se întâmple, a pluti asupra... 2. (fig.) a domina, a stăpâni (prin superioritate). (< fr. planer)
(Marele dicţionar de neologisme)

PLANÁ2 vb. tr. a prelucra prin aşchiere sau prin deformare plastică (obiecte, piese) pentru a le face netede, plane. (< fr. planer)
(Marele dicţionar de neologisme)

PLANÁT, -Ă adj. (despre zbor) care se efectuează fără a mişca din aripi sau fără motor. (< fr. plané)
(Marele dicţionar de neologisme)

planá (a pluti, a domina, a prelucra) vb., ind. prez. 1 sg. planéz, 3 sg. şi pl. planeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
GEOMETRIE PLÁNĂ s. v. planimetrie.
(Dicţionar de sinonime)

PLANÁ vb. v. zbura.
(Dicţionar de sinonime)

PLANÁT adj. plutit. (Zbor ~ al păsărilor.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pl pla plan plana

Cuvinte se termină cu literele: at nat anat lanat