planetar dex - definiţie, sinonime, conjugare

planetar

[Sinonime]
PLANETÁR, -Ă, planetari, -e, adj. 1. Care aparţine planetelor, privitor la planete. ♦ Sistem planetar = totalitatea planetelor care se mişcă în jurul Soarelui. 2. (Tehn.; în sintagmele) Mecanism planetar = mecanism în care una sau mai multe roţi dinţate se învârtesc în jurul axelor proprii şi în acelaşi timp în jurul axei altei roţi. Arbore (sau ax) planetar (sau axă planetară) = arbore care antrenează roata motoare a unui automobil. 3. (Fiz.; în sintagma) Model planetar = model al structurii atomului inspirat de cel al sistemului planetar. – Din fr. planétaire.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PLANETÁR ~ă (~i, ~e) 1) Care ţine de planete; propriu planetelor. ♢ Sistem ~ (sau solar) totalitate a corpurilor cereşti care se mişcă în jurul Soarelui. 2) Care cuprinde tot globul pământesc; referitor la întreaga planetă Pământ. Revoluţie ~ă. /<fr. planétaire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PLANETÁR, -Ă adj. 1. Referitor la planete, de planete, al planetelor. ♦ Sistem planetar = totalitatea planetelor care se învârtesc în jurul Soarelui. 2. Angrenaj planetar = angrenaj în care una sau mai multe roţi dinţate se învârtesc concomitent în jurul axelor proprii şi în jurul axei unei alte roţi dinţate; ax planetar = axul care mişcă roata motoare a unui automobil primind mişcarea de la diferenţial. [Cf. fr. planétaire, lat. planetarius].
(Dicţionar de neologisme)

PLANETÁR, -Ă adj. 1. referitor la planete, al planetelor. o sistem ~ = totalitatea planetelor care se învârtesc în jurul Soarelui; model ~ = model al structurii atomului inspirat de cel al sistemului planetar. 2. (tehn.) mecanism ~ = mecanism în care una sau mai multe roţi dinţate se învârtesc concomitent în jurul axelor proprii şi în jurul axei unei alte roţi dinţate; ax ~ = axul care mişcă roata motoare a unui automobil, primind mişcarea de la diferenţial. (< fr. planétaire)
(Marele dicţionar de neologisme)

planetár adj. m., pl. planetári; f. sg. planetáră, pl. planetáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PLANETÁR adj. (ASTRON.) solar, (înv.) soresc. (Sistemul ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pl pla plan plane planet

Cuvinte se termină cu literele: ar tar etar netar anetar