planificat dex - definiţie, sinonime, conjugare
PLANIFICÁ, planífic, vb. I. Tranz. 1. A întocmi un plan; a programa, a organiza şi a conduce pe bază de plan; a organiza o activitate, întocmind planul după care să se desfăşoare diferitele ei faze. 2. A determina cantitatea de materiale, materii prime etc. necesare unei activităţi. ♦ A repartiza timpul de muncă (pe diferite ramuri de activitate). ♦ A prevedea, a include într-un plan. – După fr. planifier.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PLANIFICÁT, -Ă, planificaţi, -te, adj. Care a fost supus unei planificări; care se execută conform unei planificări, unui plan. ♦ Care a fost inclus într-un plan de muncă, de producţie, de aprovizionare etc. – V. planifica.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PLANIFICÁ planífic tranz. A prevedea din timp, elaborând un plan; a programa pe bază de plan; a include într-un plan; a chibzui. /<fr. planifier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PLANIFICÁ vb. I. tr. 1. A întocmi un plan, o programare; a organiza şi a conduce pe bază de plan; a organiza o activitate, întocmind planul după care să se desfăşoare diferitele ei faze. 2. A prevedea, a include într-un plan. [P.i. planífic. / după rus. planirovati, cf. fr. planifier].
(Dicţionar de neologisme)

PLANIFICÁ vb. tr. a întocmi un plan (II, 6); a organiza, a coordona şi a conduce (activitatea economico-socială) pe bază de plan. ♢ a prevedea, a include într-un plan. (după fr. planifier)
(Marele dicţionar de neologisme)

planificá vb., ind. prez. 1 sg. planífic, 3 sg. şi pl. planífică
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PLANIFICÁ vb. v. programa.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Planificatneplanificat
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: pl pla plan plani planif

Cuvinte se termină cu literele: at cat icat ficat ificat