plantă dex - definiţie, sinonime, conjugare
PLÁNTĂ1, plante, s.f. Nume generic dat organismelor vegetale, cu o organizare mai simplă decât a animalelor şi care îşi extrag hrana prin rădăcini, caracterizându-se prin prezenţa clorofilei, prin faptulmembrana celulei este formată din celuloză şi, în cazul speciilor superioare, prin alcătuirea corpului din rădăcină, tulpină şi frunze; p. restr. vegetală, mai ales erbacee, cultivată de om sau care creşte în mod natural şi este utilă omului. – Din lat. planta, fr. plante.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PLÁNTĂ2, plante, s.f. Faţă inferioară a piciorului, uşor boltită, care ia contact cu solul; talpa piciorului. – Din lat. planta, fr. plante.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PLANTÁ, plantez, vb. I. Tranz. 1. A înfige în pământ puieţi, răsaduri etc. pentru a se dezvolta; a acoperi un teren cu puieţi, răsaduri etc.; a sădi. 2. A fixa în pământ un stâlp, un par etc. ♢ Expr. (Refl.) A se planta în faţa cuiva = a se opri în mod inoportun sau ostentativ în faţă cuiva. 3. A îngropa mine pe o porţiune de teren; a mina. – Din fr. planter, lat. plantare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PLÁNT//Ă1 ~e f. Organism vegetal având corpul format, de obicei, din rădăcină, tulpină şi frunze. ~e legumicole. ~e medicinale.~e anuale plante cu ciclu de dezvoltare de un an. ~e bienale plante cu ciclu de dezvoltare de doi ani. ~e perene plante cu ciclu de dezvoltare de mai mulţi ani. [G.-D. plantei] /<lat. planta, fr. plante
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PLÁNT//Ă2 ~e f. anat. (la om şi la unele animale) Partea inferioară, uşor arcuită, a labei piciorului, care vine în atingere cu pământul şi susţine greutatea corpului în timpul mersului; talpă. [G.-D. plantei] /<lat. planta, fr. plante
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A PLANT//Á ~éz tranz. 1) (butaşi, puieţi, răsad etc.) A pune în pământ ca să crească; a sădi. 2) (stâlpi, pari etc.) A înfige în pământ fixând. 3) mil. (mine) A pune pe o anumită suprafaţă (pentru a arunca în aer). /<fr. planter, lat. plantare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

plîntă (plánte), s.f. – Talpa piciorului. Lat. planta (Tiktin). Apare numai la Dosoftei, sec. XVII. Ar putea fi cultism, dar cf. împlînta. E dubletul lui plantă, s.f., din fr. plante, der. planta, din fr. planter; plantator, s.m. (cultivator); plantaţie, s.f. (teren cultivat).
(Dicţionarul etimologic român)

PLÁNTĂ s.f. Nume generic dat vegetalelor (ierburi, copaci, arbuşti etc.). ♦ Iarbă, plantă erbacee. 2. (Anat.) Faţa interioară a piciorului, talpa, laba, care ia contact cu pământul. [< lat. planta, cf. fr. plante].
(Dicţionar de neologisme)

PLANTÁ vb. I. tr. 1. A sădi (pomi, plante). 2. A înfige în pământ (un stâlp, un par etc.). 3. A instala mine pe un teren. [Cf. fr. planter, lat. plantare].
(Dicţionar de neologisme)

PLÁNTĂ s. f. I. nume generic dat vegetalelor. II. talpa piciorului. (< lat. planta, fr. plante)
(Marele dicţionar de neologisme)

PLANTÁ vb. I. tr. 1. a sădi (pomi, plante). 2. a înfige în pământ (un stâlp, un par etc.). ♢ a instala în decor (în scenă, pe un platou de filmare). 3. (mil.) a instala mine pe un teren. 4. a fixa cu insistenţă. 5. (fam.) a părăsi brusc pe cineva. II. refl. (fig., fam.) a se posta (ostentativ), a se proţăpi (în faţa cuiva). (< fr. planter, lat. plantare)
(Marele dicţionar de neologisme)

plántă (bot., anat. ) s. f., g.-d. art. plántei; pl. plánte
(Dicţionar ortografic al limbii române)

plantá vb., ind. prez. 1 sg. plantéz, 3 sg. şi pl. planteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

plântă, plânte, s.f. (înv.) talpa piciorului; plantă.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
PLÁNTĂ s. vegetală, (înv.) sad. (Animale şi ~e.)
(Dicţionar de sinonime)

PLÁNTĂ s. v. talpă.
(Dicţionar de sinonime)

PLANTÁ vb. a pune, a răsădi, a sădi, a transplanta, (rar) a semăna, (pop.) a presădi, (prin Munt.) a prosădi, (Transilv.) a răstăvi, (înv.) a împlânta, a plăntălui, a străplanta. (A ~ doi puieţi.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pl pla plan plant

Cuvinte se termină cu literele: ta nta anta lanta