plapumă dex - definiţie, sinonime, conjugare

plapumă

[Sinonime]
PLÁPUMĂ, plăpumi, s.f. Învelitoare groasă, formată din două foi de pânză, de mătase, de stofă etc. între care este introdus şi fixat prin cusături ornamentale un strat de lână, de puf sau de vată şi care se foloseşte ca acoperitoare la dormit. ♢ Expr. Întinde-te cât ţi-e (sau cât te ţine) plapuma = nu acţiona decât în limitele posibilităţilor tale. [Var.: plápomă s.f.] – Din ngr. páploma.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PLÁPUM//Ă plăpumi f. Învelitoare groasă pentru dormit, confecţionată din două bucăţi de ţesătură, cusute de jur-împrejur, între care se pune un strat de lână, de puf sau de vată, prins printre cusături (ornamentale). ♢ Întinde-te cât ţi-i ~a acţionează în limitele posibilităţilor pe care le ai. [G.-D. plapumii] /<ngr. páploma
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

plápumă (plắpumi), s.f. – Învelitoare, pătură, acoperitoare umplută cu lînă, vată etc. – Var. plapomă, plapămă. Mr. paplumă. Ngr. πάπλωμα (Cihac, II, 602; Miklosich, Fremdw., 119; Densusianu, GS, VI, 362), în loc de ἐφάπλωμα, cf. slov. poplon, rus. paplin, mag. paplan. – Der. plăpumar, s.m. (producător de plăpumi); plăpumărie, s.f. (meseria şi atelierul plăpumarului).
(Dicţionarul etimologic român)

plápumă s. f., g.-d. art. plăpumii; pl. plăpumi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PLÁPUMĂ s. (reg.) iorgan, (Mold. şi Bucov.) ogheal. (Iarna se înveleşte cu ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pl pla plap plapu plapum

Cuvinte se termină cu literele: ma uma puma apuma lapuma