plastron dex - definiţie, sinonime, conjugare

plastron

[Sinonime]
PLASTRÓN, plastroane, s.n. 1. Partea din faţă apretată (detaşabilă) a unei cămăşi bărbăteşti. ♦ Partea din faţă (detaşabilă) a unei bluze, rochii etc., care constituie o garnitură. 2. Un fel de cravată lată care acoperă pieptul. 3. Bucată de piele groasă, căptuşită, care protejează pieptul la jucătorii de scrimă. – Din fr. plastron.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PLASTR//ÓN ~oáne n. 1) Accesoriu (detaşabil; scrobit) care se aplică în partea din faţă a unei cămăşi bărbăteşti. 2) Garnitură detaşabilă din partea din faţă a unei rochii sau bluze. 3) Piesă care protejează pieptul unui scrimer; pieptar. 4) Partea anterioară a unei platoşe. /<fr. plastron
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PLASTRÓN s.n. 1. Apărătoare din piele căptuşită, care protejează pieptul la scrimă. ♦ Partea din faţă a unei platoşe; pieptar. 2. Partea din faţă (apretată) care acoperă pieptul la o cămaşă bărbătească. 3. (Med.) Regiune dură la palpare. [Pl. -oane. / < fr. plastron].
(Dicţionar de neologisme)

PLASTRÓN s. n. 1. apărătoare din piele, căptuşită, care protejează pieptul la scrimă. ♢ partea din faţă a unei platoşe. 2. partea din faţă (apretată) care acoperă pieptul la o cămaşă bărbătească. 3. partea ventrală a carapacei broaştelor ţestoase. 4. (med.) regiune dură la palpare. (< fr. plastron)
(Marele dicţionar de neologisme)

plastrón s. n., pl. plastroáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PLASTRÓN s. piept, (înv.) manişcă. (~ la o cămaşă.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pl pla plas plast plastr

Cuvinte se termină cu literele: on ron tron stron astron