platbandă dex - definiţie, sinonime, conjugare

platbandă

PLATBÁNDĂ, platbande, s.f. 1. Traversă sau grindă orizontală, formată dintr-o bucată de piatră sau din mai multe bucăţi apropiate. 2. Fâşie îngustă de teren, de obicei plantată cu iarbă, cu flori sau cu arbuşti, care mărgineşte despărţiturile unei grădini. 3. (Tehn.) Semifabricat de oţel sub formă de fâşie. – Din fr. plate-bande.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PLATBÁND//Ă ~e f. 1) Fâşie de teren, cu flori, cu iarbă sau cu arbuşti, care împrejmuieşte un sector dintr-o grădină sau se întinde pe marginea trotuarului. 2) tehn. Produs metalurgic obţinut prin laminare, având formă de fâşie. 3) Grindă orizontală de piatră. /<fr. plate-bande
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PLATBÁNDĂ s.f. 1. (Rar) Fâşie de teren cu flori care mărgineşte despărţiturile unei grădini; peluză de flori. 2. (Metal.) Produs obţinut prin laminare. 3. Traversă, grindă orizontală din piatră; lintou. 4. Mulură plată netedă sau puţin proeminentă. ♦ Arhitravă formând o bandă fără ornamente. [< fr. platebande].
(Dicţionar de neologisme)

PLATBÁNDĂ s. f. 1. fâşie de teren cu flori care mărgineşte despărţiturile unei grădini, ale unui parc. 2. semifabricat de oţel, cu secţiune dreptunghiulară, obţinut prin laminare. ♢ piesă de tablă de oţel laminat, folosit la executarea grinzilor, pentru întărirea tălpilor acestora. 3. traversă, grindă orizontală din piatră; lintou. 4. mulură plată netedă sau puţin proeminentă. ♢ arhitravă, formând o bandă fără ornamente. (< fr. plate-bande)
(Marele dicţionar de neologisme)

platbándă s. f., g.-d. art. platbándei; pl. platbánde
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: pl pla plat platb platba

Cuvinte se termină cu literele: da nda anda banda tbanda