platou dex - definiţie, sinonime, conjugare

platou

[Sinonime]
PLATÓU, platouri, s.n. 1. Podiş. ♦ Câmp amenajat pentru exerciţii militare. 2. Dispozitiv de formă dreptunghiulară sau circulară cu o faţă plană, pe care se fixează diferite piese în vederea prelucrării. ♦ Semifabricat în formă de placă pentru laminarea tablei subţiri neferoase. 3. Tavă mare de porţelan sau de metal pe care se aduc mâncărurile sau prăjiturile la masă. 4. (Adesea urmat de determinarea „de filmare”) Încăpere special amenajată pentru filmare într-un studio cinematografic, în care se execută filmări cu actori în decoruri adecvate scenariului, filmări combinate etc. – Din fr. plateau.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PLATÓU1 ~ri n. Întindere de teren aproape plată, situată la o anumită altitudine, care domină împrejurimile; podiş. /<fr. plateau
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PLATÓU2 ~ri n. 1) tehn. Dispozitiv dreptunghiular sau circular, având o faţă plată, pe care se fixează diferite obiecte în vederea prelucrării sau verificării lor. 2) Tavă mare pe care se aduc mâncăruri la masă. 3): ~ de filmare interior special amenajat pentru filmare. /<fr. plateau
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PLATÓU s.n. I. Loc şes situat în regiunea înaltă a dealurilor sau a munţilor; podiş. ♦ Câmp destinat pentru instrucţie şi exerciţii militare. ♦ Arie (netedă) situată pe o porţiune mai înălţată a unei formaţii anatomice. II. 1. Suprafaţă utilată pentru turnarea filmelor. 2. Piesă metalică plană pe care se fixează piese pentru prelucrare. 3. Farfurie sau tavă mare pentru servit mâncăruri şi prăjituri. [Pl. -uri. / < fr. plateau].
(Dicţionar de neologisme)

PLATÓU s. n. 1. şes în regiunea înaltă a dealurilor sau a munţilor; podiş. o ~ continental = porţiune de teritoriu sub mare, în continuarea solului, până la adâncimea de 200 m. ♢ câmp de instrucţie şi exerciţii militare. ♢ suprafaţă (netedă) pe o porţiune mai înălţată a unei formaţii anatomice. 2. incintă a unui studio cinematografic pentru turnarea filmelor. 3. piesă metalică plană pe care se fixează piese pentru prelucrare. 4. farfurie, tavă mare pentru servit mâncăruri şi prăjituri. (< fr. plateau)
(Marele dicţionar de neologisme)

platóu s. n., art. platóul; pl. platóuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PLATÓU s. 1. v. podiş. 2. platformă. (Pe un ~ larg se înălţa fabrica.) 3. v. taler. 4. (TEHN.) placă magnetică.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pl pla plat plato

Cuvinte se termină cu literele: ou tou atou latou