plimb dex - definiţie, sinonime, conjugare
PLIMBÁ, plimb, vb. I. 1. Refl. A umbla în voie dintr-un loc într-altul pentru a se recrea, a face mişcare, a lua aer etc. ♢ Expr. A se plimba ca vodă prin lobodă = a umbla în toate părţile fără nici o piedică. (Fam.) Du-te de te plimbă = vezi-ţi de treabă, du-te şi lasă-mă-n pace. ♦ Tranz. A duce, a purta (oameni sau animale); a scoate şi a însoţi pe cineva la plimbare. 2. Tranz. A mişca un obiect încoace şi încolo, a trece dintr-o parte în alta. [Var.: (reg.) preumblá, primblá vb. I] – Lat. perambulare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PLIMBÁ plimb tranz. 1) A face să se plimbe (însoţind). 2) (obiecte) A mişca (pe îndelete) într-o parte şi în alta. ♢ A-şi ~ ochii (sau privirile) a trece cu privirea în repetate rânduri. /<lat. perambulare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE PLIMBÁ mă plimb intranz. A se deplasa, fără grabă, dintr-o parte în alta (fără o ţintă precisă). /<lat. perambulare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PLIMB, plimburi, s.n. (Rar) Balustradă, parmaclâc. [Var.: plímbă s.f.] – Postverbal al lui plimba.
(Dicţionarul limbii române moderne)

plimbá (plímb, plimbát), vb. – A umbla în voie dintr-un loc în altul. – Var. primbla, preumbla. Mr. priimnu, priimnare, megl. priamnu, priamnari. Lat. perambŭlāre (Puşcariu 1336; Rosetti, I, 170), cf. umbla. Cuvînt de uz general (ALR, I, 96), s-a păstrat numai în rom. – Der. plimb, s.n. (balustradă, parmalîc); plimbă, s.f. (Munt., stinghie în curte pe care se culcă găinile); plimbare (var. primblare, preumblare), s.f. (umblet în voie); plimbet, s.n. (rar, plimbare); plimbăreţ, adj. (care se plimbă mult); plimbătoare, s.f. (closet).
(Dicţionarul etimologic român)

plimbá vb., ind. prez. 1 sg. plimb, 3 sg. şi pl. plímbă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PLIMBÁ vb. 1. (prin Transilv.) a se şeităli, (Ban., Transilv. şi Bucov.) a se şpaţiri. (Toată ziua se ~.) 2. a colinda, a cutreiera, (fam.) a se plimbarisi. (Se ~ prin poieni.) 3. v. mişca.
(Dicţionar de sinonime)

PLIMBÁ vb. v. colinda, cutreiera, parcurge, străbate, vântura.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pl pli plim

Cuvinte se termină cu literele: mb imb limb